Τα νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική, από την περασμένη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, προκάλεσαν συναγερμό και στην Αστυνομία, που πραγματοποιεί μια σειρά δράσεων για την αποφυγή συνωστισμού σε πλατείες, πάρκα και άλλους εξωτερικούς χώρους. Έως αυτή την ώρα, όπως επισημαίνουν πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τηρεί τις οδηγίες της Αστυνομίας για την αποφυγή συνωστισμού και διάδοσης του ιού.

Παράλληλα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι κύρια αποστολή της ΕΛΑΣ είναι να συνδράμει στην προστασία των πολιτών από τον κορωνοϊό, ενώ επισημαίνει ότι το βασικότερο μέσο αποτροπής του είναι η ατομική ευθύνη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Αστυνομία θα συμβάλλει με κάθε τρόπο και μέσο στην εθνική, συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του covid 19», υπογραμμίζει ο κ. Οικονόμου. «Σε καμία περίπτωση η λειτουργία της δεν θα πρέπει να λογίζεται ως μηχανισμός καταστολής. Οι εντολές που έχουν δοθεί από την πολιτική ηγεσία και το Αρχηγείο είναι η παρουσία των αστυνομικών και των ομάδων δράσης ή των περιπολικών να επικεντρώνονται στις επονομαζόμενες πηγές συνωστισμού – πλατείες, μέσα μαζικής μεταφοράς, εμπορικά κέντρα, χώρους ψυχαγωγίας ή εστίασης – με συνεχείς συστάσεις και προτροπές προς τους πολίτες. Να φορούν τις μάσκες τους ή να κρατούν τις προβλεπόμενες από τους ειδικούς αποστάσεις. Φυσικά, μέσα στο έργο της Αστυνομίας, μαζί με τις άλλες υπηρεσίες ή την ανεξάρτητη αρχή που έχουν αναλάβει την αποστολή αποτροπής της πανδημίας, είναι και η επιβολή προστίμων στους μη συμμορφούμενους. Αλλά η κύρια αποστολή είναι να συνδράμουμε με οδηγίες εγρήγορσης τους πολίτες στο να προστατευθούν καλύτερα από τον ιό».

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στέλνει και ένα μήνυμα προς όλους αυτούς που ενσυνείδητα, ενθαρρύνουν την μη χρήση μάσκας. «Θα πρέπει να καταλάβουν ότι με τις προτροπές και τις πράξεις τους, ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες στον κορωνοϊό, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον εαυτό τους, τις οικογένειες τους, τους γύρω τους. Δεν πρόκειται για μια επαναστατική διαδικασία αλλά για μια τυφλή και παράλογη αντίδραση απέναντι στον φόβο που προκαλεί ο κορωνοϊός. Η Πολιτεία στον παραλογισμό τους θα δείξει αυστηρότητα, με τη συνδρομή των εισαγγελέων και των αρχών δημόσιας ασφάλειας.

Η Αστυνομία με ψυχραιμία και μεθοδικότητα εκτελεί την αποστολή της προς το κοινωνικό σύνολο. Αλλά η ατομική ευθύνη συνεχίζει να αποτελεί κυρίαρχο πρωταγωνιστή στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν είναι εφικτό, αλλά ούτε λογικό για ενσυνείδητους και υπεύθυνους πολίτες και οικογενειάρχες να υπάρχει ένας αστυνομικός για κάθε πολίτη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεχείς περιπολίες

Η ΕΛΑΣ πραγματοποιεί συνεχείς περιπολίες σε πλατείες της Αττικής, ειδικά σε εκείνες που συγκέντρωναν παραδοσιακά τον περισσότερο κόσμο, καθώς και σε πάρκα και διάφορους άλλους ανοιχτούς χώρους, ενώ επεμβαίνει άμεσα σε περίπτωση που ξαφνικά υπάρξει συνωστισμός. Κάτι που συνέβη το βράδυ της περασμένης Τρίτης, 22 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Βαρνάβα, στο Παγκράτι. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν συστάσεις στους πολίτες να απομακρυνθούν, ενώ σε 83 ελέγχους που διενεργήθηκαν εκείνο το βράδυ βεβαιώθηκαν 13 πρόστιμα των 150 ευρώ για συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων. Επίσης, επιβλήθηκε πρόστιμο και σε έναν υπάλληλο καταστήματος για μη χρήση μάσκας. Μάλιστα, η πλατεία άδειασε σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να προκληθεί κάποιο επεισόδιο.

Παράλληλα, ηχογραφημένο μήνυμα της ΕΛΑΣ προς τους πολίτες, που ακούγεται σε ελληνικά, αγγλικά και αραβικά, από τα περιπολικά, για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, τονίζει ότι δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων σε εξωτερικούς χώρους, ενώ επισημαίνει πως όλοι πρέπει να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία.

Αναλυτικά, το μήνυμα της ΕΛΑΣ, που θα ακούγεται στους δρόμους έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, αναφέρει: «Δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων σε πάρκα, πλατείες και άλλες εξωτερικούς χώρους. Για την παράβαση προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ. Η απαγόρευση ισχύει έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου. Ας κάνουμε όλοι υπομονή. Ακολουθήστε τις οδηγίες για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία».

Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί

Σημειώνεται, ότι από την 1η Ιουλίου ως και τις 20 Σεπτεμβρίου, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 316.246 διάφοροι έλεγχοι για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκαν 12.001 παραβάσεις (ποσοστό 3,8%) και επιβλήθηκαν 13.079 πρόστιμα συνολικού ύψους 5.101.430 ευρώ. Ταυτόχρονα, επιβλήθηκαν και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 4.020 συνολικά ημερών, για μη τήρηση της αναλογίας ατόμων/τετραγωνικών μέτρων και 390 συνολικά ημερών για μη τήρηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ειδικά στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

«Σκοπός της Αστυνομίας δεν είναι η επιβολή προστίμων, αλλά η προστασία των πολιτών. Ευτυχώς, ελάχιστοι προκαλούν προβλήματα. Πρέπει να ενστερνιστούν όλοι ότι το σημαντικότερο απ΄ όλα είναι η ατομική ευθύνη», σημειώνουν ακόμη πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.

Πηγή: ΑΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης