Οι σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους συζητήθηκαν σήμερα στην τρίτη τακτική συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος ανέγνωσε την εισήγησή του με θέμα «Μελετώμενες συνταγματικές αλλαγές και οι θέσεις της Εκκλησίας μας» και η Ιεραρχία, όπως προκύπτει από το ανακοινωθέν που εξεδόθη, επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην αρμόδια Επιτροπή Αρχιερέων και Νομικών ως προς τις μελετώμενες συνταγματικές αλλαγές, αλλά και τις θέσεις της Εκκλησίας μας.

Στην εισήγησή του, ο μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας, για τις οποίες τόνισε ότι «το πιο ενδιαφέρον νομικό κείμενο που αποτυπώνει τον κοινό παρονομαστή του ευρωπαϊκού νομικού και θεσμικού πολιτισμού και υποδηλώνει την πολυτυπία του φαινομένου είναι η συνοδευτική δήλωση (υπ’ αριθμ. 11) που υιοθετήθηκε από την Διακυβερνητική Διάσκεψη των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσαρτήθηκε στην Συνθήκη του ‘Αμστερνταμ “για το καθεστώς των εκκλησιών και των μη ομολογιακών ενώσεων”».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη δήλωση, «Η Ευρωπαϊκή Ένωση σέβεται και δεν προδικάζει το σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο καθεστώς των εκκλησιών και των θρησκευτικών ενώσεων ή κοινοτήτων στα κράτη-μέλη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σέβεται με τον ίδιο τρόπο το καθεστώς των φιλοσοφικών και μη ομολογιακών ενώσεων. Ανεξάρτητα από τα ερμηνευτικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει μια τόσο γενική διατύπωση, είναι προφανές ότι στο πλαίσιο της αρχής της επικουρικότητας που διαπερνά την Συνθήκη του ‘Αμστερνταμ (όπως και του Μάαστριχτ) και διέπει τις σχέσεις Ένωσης και κρατών-μελών, το ζήτημα των σχέσεων κράτους και εκκλησιών και γενικότερα κράτους και θρησκείας τοποθετείται εκτός του πεδίου της κοινοτικής πολιτικής και δράσης».

Επεσήμανε, μάλιστα, ιδιαίτερα ότι «η Ευρωπαϊκή αυτή Συνθήκη δεν επιβάλλει συγκεκριμένο μοντέλο σχέσεων, αφήνει ελεύθερο το κάθε κράτος-μέλος να την καθορίζει, με βάση το εθνικό-εσωτερικό δίκαιο, ανάλογα με τις εθνικές και ιστορικές τους ιδιαιτερότητες». Εν συνεχεία, έκανε εκτενή αναφορά στις σχέσεις του ελληνικού Κράτους και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι οποίες όπως τόνισε είναι «σχέσεις συνταγματικώς ρυθμισμένες», δηλαδή «συνταγματικώς οργανωμένες αλλά και συνταγματικώς εγγυημένες».

Επιπλέον, σε αναφορά του στο ζήτημα της αναθεώρησης του υφισταμένου συνταγματικού πλαισίου των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας, σημείωσε ότι απαιτεί σοβαρό και νηφάλιο προβληματισμό και ύπαρξη εμπιστοσύνης μεταξύ των διαλεγομένων θεσμών Εκκλησίας και Πολιτείας και ειλικρίνεια των προθέσεων. Ακολούθως, έγινε ευρύτατος διάλογος επί της εισήγησης, κατά τον οποίο έλαβαν τον λόγο πολλοί αρχιερείς. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες της αύριο όταν και θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου μητροπολίτη Λαρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης