Με την διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας να αυξάνεται στις 8 ποσοστιαίες μονάδες και ένα εντυπωσιακό finish του ΚΚΕ, η ανοικτή διαδικτυακή ψηφοφορία από την «zougla.gr» έρχεται να αποτυπώσει τις τάσεις του εκλογικού σώματος. Ψήφισαν 11.254 πολίτες μέσω του Διαδικτύου -αριθμός εντυπωσιακός, αφού η ψηφοφορία άρχισε την Τετάρτη τα μεσάνυκτα και έληξε το πρωί της Παρασκευής 5 Ιουνίου στις 08:00 ακριβώς.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μοναδικό ερώτημα που υπεβλήθη στους πολίτες – χρήστες του Διαδικτύου ήταν η πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές. Είναι προφανές ότι αυτή η ανοικτή ψηφοφορία κάλυψε πλήρως την επικοινωνιακή κρίση με την υπόθεση «SIEMENS», με τις προφυλακίσεις, την διαφυγή του Χρήστου Καραβέλα, τις αποκαλύψεις για τα περιουσιακά του στοιχεία. Το αποτέλεσμα, δηλαδή, αυτής της ψηφοφορίας αποτυπώνει την δυσαρέσκεια που προκάλεσαν οι χειρισμοί των αρμοδίων υπουργών, το γραφειοκρατικό αλλαλούμ που επικράτησε, καθώς και το περιεχόμενο των ενεργειών της Δικαιοσύνης. Αυτός είναι ο λόγος που η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ενισχύεται.

Ως προς τα «μικρά» λεγόμενα κόμματα, εντυπωσιάζει η ενίσχυση του ΚΚΕ, που φλερτάρει πια το 8%. Οι Οικολόγοι Πράσινοι σημειώνουν πτώση στο 6,3%, ενώ αποτυπώνεται η σχεδόν απόλυτα σταθερή εικόνα της επιρροής του ΛΑΟΣ. Ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,8% εξακολουθεί να περιορίζεται σε χαμηλό ποσοστό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να καταστεί πιο ξεκάθαρη η εικόνα, ο επόμενος Πίνακας αποτυπώνει την διαχρονική πορεία των κομμάτων σε 4 ανοικτές ψηφοφορίες από την «Zougla.gr», όπου ετέθη το ερώτημα για την Πρόθεση Ψήφου των πολιτών.

Η αποτύπωση της πορείας των κομμάτων αρχίζει την 3η Απριλίου 2009 με την αντίστοιχη ανοικτή ψηφοφορία, και επαναλαμβάνεται την 3η Μαίου, την 1η Ιουνίου και βεβαίως την 5η Ιουνίου.

Είναι προφανής η διαχρονική συρρίκνωση της διαφοράς μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και η εκτίναξη της διαφοράς μέσα σε λίγες μόνον ημέρες, κατά τη διάρκεια δηλαδή των ραγδαίων εξελίξεων στην υπόθεση «SIEMENS.

Είναι επίσης ενδιαφέρουσα η διαχρονική πορεία του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια δύο μηνών, που από το 6,2% που συγκέντρωνε στις αρχές Μαΐου εκτινάσσεται στο 7,7% παραμονές Ευρωεκλογών. Σταθερή η εικόνα του ΛΑΟΣ, χωρίς σημαντικές αυξομειώσεις. Σταθερή και η αποτύπωση της συρρίκνωσης του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ.

Οικολόγοι Πράσινοι

Το φαινόμενο των Οικολόγων Πράσινων αξίζει ιδιαίτερης προσοχής. Η υποχώρησή τους στο 6,3%, δύο εικοσιτετράωρα πριν την κάλπη, πρέπει κατά τα φαινόμενα να συνδυαστεί με τον μεθοδευμένο πόλεμο που εξαπέλυσαν η Νέα Δημοκρατία (λιγότερο), το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ τις δύο τελευταίες εβδομάδες, τόσο δημόσια με δηλώσεις και τοποθετήσεις, όσο (και κυρίως) δια της πλαγίας, με αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων στους ψηφοφόρους. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι το επίκεντρο αυτής της αντιπαράθεσης περιορίστηκε κυρίως στα εθνικά θέματα και τα ζητήματα μειονοτήτων, παρά σε ζητήματα που αφορούν την ίδια την Οικολογία.

Συσπειρώσεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων

Εξακολουθεί να παραμένει σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Το 58% που αποτυπώνεται στην διαδικτυακή ψηφοφορία φανερώνει πως η επικοινωνιακή αντεπίθεση του κυβερνώντος κόμματος και προσωπικά του Κώστα Καραμανλή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα -αν δεν απέτυχε, ως προς τον σχεδιασμό της σε συνάρτηση με τους χειρισμούς στην υπόθεση «SIEMENS».

Στο ΠΑΣΟΚ καταγράφεται η σχεδόν ανεπαίσθητη πια διαρροή ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελούσε και το μεγάλο στοίχημα της «Ιπποκράτους», καθώς και το επίσης συρρικνωμένο 3,9% διαρροών προς τους Οικολόγους – Πράσινους σε σχέση πάντα με προηγούμενες μετρήσεις μας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης