Τις τουρκικές διαρροές και τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου διαψεύδουν κατηγορηματικά ελληνικές στρατιωτικές πηγές, που αναφέρουν ότι στην περιοχή υπάρχουν μεν μαχητικά F-16, αλλά ουδέποτε πέρασαν σε χαμηλό ύψος πάνω από το «Τσεσμέ» και πολύ περισσότερο ουδέποτε πέταξαν «αερόφυλλα».

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας: Στην ευρύτερη περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου διεξήχθη άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας για την οποία είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ (Α0350/21) στις 9 Φεβρουαρίου 2021, 5 ημέρες πριν την ημέρα έκδοσης της παράτυπης τουρκικής NAVTEX.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην άσκηση συμμετείχαν 29 Αεροσκάφη τα οποία απογειώθηκαν περί την 13:30 και ολοκλήρωσαν τη δραστηριότητα την 14:40. Τα Ελληνικά Αεροσκάφη δεν έφεραν CHAFF ή FLARES.

Η άσκηση διεξήχθη μεταξύ Αγ. Ευστρατίου – Κυρα Παναγιάς και νότια μέχρι τα Ψαρά ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης το Υ/Γ CESME έπλεε στη βόρεια πλευρά της περιοχής του Δυτικά ν. Λήμνου.

Το πλησιέστερο ίχνος Ελληνικού Αεροσκάφους από το Τουρκικό πλοίο απείχε 10 ν.μ. και το ύψος πτήσης του ήταν 19.000 πόδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί των τουρκικών μέσων ενημέρωσης δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Το «βίντεο αερομαχίας» τουρκικού μέσου

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο «Ανατολή», τέσσερα F-16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας προσέγγισαν το «Τσεσμέ» που βρίσκεται στα δυτικά της Λήμνου, ενώ ένα εξ αυτών έριξε βολές στα δυο ναυτικά μίλια μακριά από το τουρκικό πλοίο. 

«Ήταν μια από τις συνηθισμένες παρενοχλήσεις των Ελλήνων γειτόνων μας. Δώσαμε την κατάλληλη απάντηση στο πλαίσιο των κανονισμών. Η στάση, η απόφαση και η δουλειά που κάνουμε σε αυτό το πεδίο, είναι συγκεκριμένες. Κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει γι’ αυτό» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Εν τω μεταξύ, στα τουρκικά δίκτυα δημοσιεύεται το βίντεο με σημερινή ημερομηνία, το οποίο υποτίθεται ότι απεικονίζει την αναχαίτιση ελληνικού μαχητικού πάνω από το Τσεσμέ, από την τουρκική αεροπορία.

Δείτε το βίντεο:

 

 

Ωστόσο, πρόκειται για «συρραφή» παλαιότερου βίντεο, το οποίο δεν έχει σχέση με τα σημερινά γεγονότα, αλλά αφορά σε εκπαίδευση αερομαχίας. 

Δείτε την ανάλυση του… προηγούμενου Αυγούστου:

 

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης