Η Τουρκία σκοπεύει να ξεκινήσει έρευνες πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και κοντά στη Ρόδο και στην Κρήτη, στο πλαίσιο συμφωνίας που υπέγραψε με τη Λιβύη που μοιράζει τις θάλασσες μεταξύ τους, μια συμφωνία που δεν αναγνωρίζεται από τον υπόλοιπο κόσμο.

Στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, δημοσιεύτηκαν οι 7 αιτήσεις της Τουρκικής Εταιρείας Ερευνών Πετρελαίου ( ΤPAO) για να ξεκινήσουν έρευνες στη Μεσόγειο σε σημεία που φτάνουν και σε απόσταση 6 μιλίων ,ανατολικά της Ρόδου,την Καρπάθου και της Κρήτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός τριών ή τεσσάρων μηνών, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ενώ συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) υπέγραψε τη συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης πέρυσι. Η Τουρκία αναφέρει ότι δημιουργεί μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη από τη νότια ακτή της έως τη βορειοανατολική ακτή της Λιβύης.

Η συμφωνία αποτελεί μέρος μιας συμφωνίας βάσει της οποίας η Τουρκία παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στη GNA, που έχει πολεμήσει τις ανταρτικές δυνάμεις που εδρεύουν στην ανατολική Λιβύη για περισσότερο από έναν χρόνο. Ο Ντονμέζ δήλωσε ότι η Turkish Petroleum (TPAO), η οποία είχε υποβάλει αίτηση για άδεια ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της σε περιοχές υπό την άδεια μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το νέο τρυπάνι Kanuni της Τουρκίας θα πήγαινε επίσης στη Μεσόγειο αργότερα εφέτος, πρόσθεσε, μια κίνηση που θα μπορούσε να αυξήσει τις αυξανόμενες εντάσεις που έβαλαν μερικές φορές την Ελλάδα και την Τουρκία σε διαφωνίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης