Ο πόλεμος και οι κακουχίες τούς ώθησαν να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς. Κάποιοι δέχτηκαν διώξεις εξαιτίας πολιτικών φρονημάτων, διαφορετικής θρησκείας ή άλλων χαρακτηριστικών που για διάφορους λόγους δεν γίνονταν αποδεκτά στο μέρος όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

​Οι εικόνες που κατέγραψε ένας μετανάστης από το κέντρο πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στη Χίο προκαλούν σοκ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Έφυγαν από τη χώρα τους με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής. Διανύοντας ατέλειωτα χιλιόμετρα και αντιμετωπίζοντας πλήθος κινδύνων, κατάφεραν να φθάσουν στα τουρκικά παράλια. Πλήρωσαν τους δουλεμπόρους, οι οποίοι συνεχίζουν να κάνουν… χρυσές δουλειές με την ανοχή των τουρκικών Αρχών, πέρασαν το Αιγαίο με φουσκωτές βάρκες ή ετοιμόρροπα ξύλινα πλοιάρια για ένα καλύτερο αύριο. Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίχτηκαν όπως τα περίμεναν στα πρώτα κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά. Στη Χίο τούς περίμενε ένα… κλουβί.

Οι εικόνες που κατέγραψε ένας μετανάστης από το κέντρο πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στη Χίο προκαλούν σοκ, θέτοντας προ των ευθυνών τους όλους τους εμπλεκομένους στο προσφυγικό: το κράτος, τις ΜΚΟ κ.ά. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά στοιβάζονται μέσα στο κλουβί. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να περιμένουν, να υπομένουν, ευελπιστώντας ότι ο Γολγοθάς τους θα λάβει κάποια στιγμή τέλος.

Εδώ και καιρό, η Ευρώπη αποφάσισε να κλειστεί στο «καβούκι» της. Απομονώθηκε. Σήκωσε συρματοπλέγματα. Φράκτες. Έβαλε όρια στην ανθρωπιά, αφήνοντας το πρόβλημα να το λύσουν τα κράτη, τα οποία λόγω γεωγραφικής θέσης βρέθηκαν στη δύσκολη θέση να είναι αυτά που δέχονται τις προσφυγικές ροές από την Τουρκία.

Για τους χιλιάδες πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν -ουσιαστικά- εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, καθώς το πρόγραμμα ποσοστώσεων της Κομισιόν πνέει τα λοίσθια και οι διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου κινούνται με ρυθμούς χελώνας, η πραγματικότητα είναι σκληρή. Απάνθρωπη…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένταση στο hot spot της Σούδας

Για εκπροσώπους ΜΚΟ και διεθνών οργανισμών που έχουν αναλάβει να… ανακουφίσουν τους εγκλωβισμένους, η συγκεκριμένη εγκατάσταση δεν είναι κλουβί. Όπως υποστηρίζουν, η πόρτα είναι ξεκλείδωτη, η παρουσία αστυνομικών είναι διακριτική και στόχο έχει να αποτρέψει ενδεχόμενα επεισόδια, όπως συνέβη το βράδυ της Τετάρτης στο hot spot της Σούδας.

Διαβάστε επίσης:
Πετροπόλεμος και συμπλοκές μεταναστών στη Σούδα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης