«Η βία σκοτώνει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο»

«Η βία σκοτώνει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο»
Με την ανωτέρω φράση ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), Κ. Γάτσιος, υπογράφει μακροσκελή, και σε έντονο ύφος, ανακοίνωση της πρυτανείας του Ιδρύματος, με αφορμή το περιστατικό της 28ης Δεκεμβρίου, με την είσοδο της αστυνομίας στο Ίδρυμα κατά τη διάρκεια επιχείρησης δίωξης μικροπωλητών έξω από το Πανεπιστήμιο.

Η πρυτανεία σημειώνει στην ανακοίνωση ότι «η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, ο διάλογος, το επιχείρημα, ο σεβασμός του 'άλλου' και η δημοκρατική νομιμότητα αποτελούν το οξυγόνο του». Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης επισημαίνεται: «Το Πανεπιστήμιο, λόγω της φύσης του και της λειτουργίας την οποία επιτελεί, δεν είναι χώρος στον οποίο μπορεί να 'μπαινοβγαίνει' η Αστυνομία. Ταυτόχρονα, όμως, και για τους ίδιους ακριβώς λόγους, αποτελεί τον κατ' εξοχήν χώρο όπου με υποδειγματικό τρόπο πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι της πολιτείας. Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, ο διάλογος, το επιχείρημα, ο σεβασμός του 'άλλου', η δημοκρατική νομιμότητα αποτελούν συστατικά στοιχεία του Πανεπιστημίου, ως κοινωνικής δομής. Είναι το οξυγόνο του.

Η βία, από οπουδήποτε και αν προέρχεται, οι παραβατικές συμπεριφορές και πράξεις, από οπουδήποτε και αν προέρχονται, δεν έχουν θέση στους χώρους του Πανεπιστημίου. Υπονομεύουν τη λειτουργία του και αναιρούν τον ρόλο του. Είναι ο θάνατός του. Όλοι, τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, τα πολιτικά κόμματα και άλλες συλλογικές εκπροσωπήσεις οφείλουν να αναγνωρίζουν, να σέβονται και να προστατεύουν, λόγω και έργω, την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του».

Ακόμη, η πρυτανεία υπογραμμίζει ότι έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει στο παρελθόν ότι «η κατά τα τελευταία χρόνια έντονη δραστηριότητα παραεμπορίου στον περιβάλλοντα χώρο του κεντρικού κτιρίου του ΟΠΑ, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο έχει επιχειρηθεί να αντιμετωπισθεί, έχει δημιουργήσει έντονα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου και στην ασφάλεια των μελών της κοινότητας μας». Και προσθέτει: «Αποτελεί μόνιμο και σοβαρό παράγοντα αποσταθεροποίησης του Ιδρύματος μας. Θεωρούσαμε και συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι η ενδεδειγμένη πολιτική αντιμετώπισης του φαινομένου είναι αυτή της πρόληψης παρά της καταστολής. Είναι δύσκολο στον καθένα να κατανοήσει πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει η δυνατότητα από τις αρμόδιες αρχές προληπτικής παρεμπόδισης της δραστηριότητας του παραεμπορίου στους περιβάλλοντες χώρους του Πανεπιστημίου και, ειδικότερα, σε αυτόν επί της οδού Πατησίων, τη στιγμή που το κεντρικό κτήριο του ΟΠΑ είναι μόλις ένα οικοδομικό τετράγωνο».

Επίσης τονίζει: «Το Πανεπιστήμιό μας αποτελεί πνευματικό φάρο στο ιστορικό κέντρο τής πόλης μας το οποίο, όμως, τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μάλιστα στις σημερινές συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης που διέρχεται η χώρα μας, έχει συστηματικά υποβαθμισθεί. Τα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας που έχουν με τον τρόπο αυτό ανακύψει, αναπόδραστα διαχέονται και στο Πανεπιστήμιό μας. Η λύση δεν είναι η φυγή. Θέλουμε και πρέπει να παραμείνουμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας, του οποίου είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι, συμβάλλοντας στη σταδιακή του αναβάθμιση.

»Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να διασφαλίσουμε συνθήκες εργασίας που να συνάδουν με τον εκπαιδευτικό και ερευνητικό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου μας. Αυτό συνιστά δικαίωμα όλων των μελών της κοινότητάς μας, απαίτηση του φορολογούμενου πολίτη και γονέα, και υποχρέωση της Διοίκησης του Ιδρύματός μας και της Πολιτείας».

Όμως, η πρυτανεία αναφέρεται και σε συγκεκριμένα μέτρα αναβάθμισης των συνθηκών ασφαλείας του ιδρύματος επισημαίνοντας: «Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, η Σύγκλητος του ΟΠΑ, στη συνεδρίαση της 5/10/2012 ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία (30 υπέρ, 1 κατά) δέσμη μέτρων αναβάθμισης των συνθηκών ασφάλειας του Ιδρύματος και ζήτησε από την Πολιτεία την οικονομική στήριξη υλοποίησης των μέτρων αυτών. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση. Επαναφέρουμε το αίτημά μας. Θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αντιστοιχούν. Είναι κρίμα η εικόνα του ΟΠΑ, ενός πανεπιστημίου που αποτελεί κέντρο αριστείας στα γνωστικά πεδία που υπηρετεί, που μόλις πριν λίγους μήνες κατατάχτηκε στο ανώτερο 5% των πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο, που μόλις πρόσφατα έλαβε ευρωπαϊκό βραβείο αριστείας, να μην μπορεί να προβληθεί με τον τρόπο που της αρμόζει, αλλά δυστυχώς να επισκιάζεται από την εικόνα του πεζοδρομίου του περιβάλλοντος χώρου ή να αμαυρώνεται από μεμονωμένες παραβατικές ενέργειες μικρών μειοψηφιών».

Και η πρυτανεία καταλήγει: «Θεωρούμε υποχρέωσή μας να υπερασπισθούμε το έργο που συντελείται στο Ίδρυμά μας κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, τιμώντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς τον σκοπό αυτό από τα μέλη ΔΕΠ, τους εργαζόμενους και τους φοιτητές μας».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013, 21:42