Την ανάγκη να στρέψει η κοινωνία την προσοχή της στο πολύ σοβαρό θέμα της ενδοσχολικής βίας, υπογραμμίζει ψήφισμα το οποίο υπέγραψαν συμβολικά, στις Βρυξέλλες, 50 μαθητές και εκπαιδευτικοί από διάφορα σχολεία της Ελλάδας, που έλαβαν μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ». Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, είναι η καθιέρωση Ευρωπαϊκής Ημέρας για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Την πρόταση, την οποία θα κληθούν να υπογράψουν ευρωβουλευτές από τις 27 χώρες της ΕΕ, υπέβαλε ο Έλληνας ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος είχε και τη σχετική πρωτοβουλία με τη συνδρομή δύο αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκφοβισμός στα σχολεία -bullying κατά τη διεθνή ορολογία- έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και στη χώρα μας, αφού σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Σουηδός καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν Νταν Όλβεους, η Ελλάδα είναι 4η μεταξύ 41 χωρών παγκοσμίως σε φαινόμενα ενδοσχολικής βίας.

Στην ημερίδα, που έγινε στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, πήραν μέρος και μίλησαν εκτός από τον Γιώργο Κουμουτσάκο και τον Νταν Όλβεους, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης, ο επικεφαλής του «Xαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος και ο διευθυντής του σχολείου των φυλακών ανηλίκων Αυλώνας Πέτρος Δαμιανός.

Παρέμβαση έγινε και από την πρώην υπουργό Παιδείας και ευρωβουλευτή Μαριέττα Γιαννάκου.
Όπως αναφέρθηκε από τους ομιλητές, το 17% των μαθητών εκφοβίζονται συχνά από συμμαθητές τους, ενώ σχεδόν το 40% έχει εμπλακεί ενεργά ή παθητικά σε περιστατικά με «εσκεμμένη, επαναλαμβανόμενη, αρνητική συμπεριφορά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στην ανάγκη να «σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της ιδιότυπης σιωπής με τη συνεχή και μεγαλύτερη δυνατή ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, των γονιών, των εκπαιδευτικών και των μαθητών».

Ο καθηγητής Ντ. Όλβεους παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που φέρει το όνομά του και που εφαρμόζεται επιτυχώς από πολλούς ευρωπαϊκούς φορείς και από 8.000 σχολεία των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος παρουσίασε συγκλονιστικές ιστορίες με παιδιά θύματα και τάχθηκε αλληλέγγυος στην εκστρατεία που θα ξεκινήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τέλος, ο διευθυντής του σχολείου των φυλακών ανηλίκων Αυλώνας Πέτρος Δαμιανός αναφέρθηκε στα «παιδιά που δεν πρόλαβαν και έτσι έχασαν τη μεγάλη ευκαιρία» και υπογράμμισε την ανάγκη επιμορφωτικών προγραμμάτων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Eπιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης