Απελπιστικά μόνο αλλά κι επίμονο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής χαρακτήρισε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Αναστάσιος Μπάνος.

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, που υπήρξε νομικός σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών επί των ημερών του κ. Παπακωνσταντίνου, ο πρώην υπουργός δεν είχε ούτε τη στήριξη του κόμματός του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών, είπε ο μάρτυρας, ήταν η διεξαγωγή όλων των ελέγχων και η πάταξη της φοροδιαφυγής. 

«Είναι από τους πιο έντιμους ανθρώπους που έχω γνωρίσει, με τη μεγαλύτερη αυταπάρνηση και συνείδηση του δημοσίου συμφέροντος. Μοναδικό του μέλημα ήταν πώς θα κρατήσει τη χώρα όρθια», είπε ο κ. Μπανος και συνέχισε:

«Αν κάποιος με νομικές γνώσεις δει το νομικό πλαίσιο, θα δει ότι η πολιτική βούληση του κ. Παπακωνσταντίνου για την πάταξη της φοροδιαφυγής ήταν καθοριστική. Ήταν μόνος του σε αυτή την προσπάθεια ακόμη και από το κόμμα του… Ήταν απελπιστικά μόνος, αλλά και επίμονος στην πάταξη της φοροδιαφυγής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόεδρος: Η εικόνα που έχετε συμβιβάζεται με την κίνησή του να μην δώσει εντολή για φορολογικό έλεγχο ενώ είχε ένα “λαβράκι” στα χέρια του;

Μάρτυρας: Το ΣΔΟΕ δεν χρειάζεται εντολή για να προχωρήσει σε έλεγχο. Ακόμη και σε λεωφορείο να ακούσουν για φοροδιαφυγή μπορούν να κάνουν έλεγχο. Δεν γνωρίζω αν ο υπουργός έδωσε εντολή στον κ. Καπελέρη, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν χρειαζόταν. Μπορούσε να προχωρήσει σε έλεγχο αν ήθελε και κατά την άποψή του είχαν ενδιαφέρον τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Εισαγγελέας: Είχε το ΣΔΟΕ το υλικό στα χέρια του; Δεν του είχε δώσει τα στοιχεία ο υπουργός. Αυτό είναι εντολή ελέγχου;

Μάρτυρας: Ο υπουργός στην σύσκεψη είπε ότι θα διενεργηθεί έλεγχος και επιφυλάχθηκε μόνο στο όργανο, κατά την άποψή μου.

Εισαγγελέας: Τότε πώς θα αποφάσιζε ο κ. Καπελέρης να κάνει έλεγχο;

Μάρτυρας: Η άποψή μου είναι ότι μπορούσε να κάνει έλεγχο ο κ. Καπελέρης.

Εισαγγελέας: Πώς θα προχωρούσε το ΣΔΟΕ; Με το έτσι θέλω;

Μάρτυρας: Είχε δώσει στον κ. Καπελέρη 10 ονόματα. Εκείνος έκανε έλεγχο και διαπίστωσε ότι έχουν ενδιαφέρον. Μπορούσε να του πει ο υπουργός “μην κάνεις έλεγχο”; Αν ήθελε μπορούσε.

Εισαγγελέας: Θεωρείτε ότι υπάρχει έναυσμα ελέγχου με αφορμή ένα χαρτί που γράφει κάποια ονόματα; Παραβιάζονται τα πάντα. Είναι αυτό κράτος δικαίου;

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι κλήθηκε τον Ιανουάριο του 2011 σε σύσκεψη με αντικείμενο καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Εκεί, ο υπουργός ενημέρωσε ότι έχει στα χέρια του ψηφιακό υλικό με καταθέτες σε ελβετική τράπεζα και αντικείμενο της συσκέψεως ήταν τι θα γίνει με αυτούς τους καταθέτες.

Είπε, επίσης, πως θα συναντούσε την Ελβετίδα ομόλογό του για να συναφθεί σύμβαση ανάλογη εκείνης που διαπραγματευόταν εκείνη την εποχή Αγγλία και Γερμανία.

Στη σύσκεψη, ανέφερε ο μάρτυρας, ότι εφόσον τα στοιχεία της λίστας δεν προέρχονταν νόμιμα από την τράπεζα, δεν μπορούσε να θεμελιώσουν τη βάση για είσπραξη φόρων και για το λόγο αυτό εισηγήθηκε πως να ακολουθηθεί ο ίδιος δρόμος με αυτόν που ακολουθείται όταν ένα στοιχείο φθάνει στο ΣΔΟΕ από ανώνυμη πηγή.

Ο κ. Μπάνος πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να συσταθούν για την αξιοποίηση της λίστας ειδικά κλιμάκια για τον έλεγχο των καταθετών και εκεί έληξε η σύσκεψη.

Ο κ. Μπάνος υποστήριξε ότι τα στοιχεία της λίστας έπρεπε να ελεγχθούν, όπως συνήθως ελέγχει το ΣΔΟΕ κάθε πληροφορία που δέχεται.

Πρόεδρος: Μετά τη σύσκεψη ακούσατε κάτι για τη λίστα;

Μάρτυρας: Τον ρώτησα αργότερα, περί τον Μάιο, και μου είπε ότι θα τα έστελνε στο ΣΔΟΕ κι έμεινα με την πεποίθηση ότι ο έλεγχος γινόταν, αυτός που θα μπορούσε να γίνει.

Πρόεδρος: Ξέρετε αν ο έλεγχος αυτός έγινε έστω μέχρι σήμερα;

Μάρτυρας: Δεν το ξέρω, αλλά αντιλαμβάνομαι πως μπορεί οι έλεγχοι να μην έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Αυτό οφείλεται σε πολλές αιτίες. Επί Παπακωνσταντίνου πάντως έγινε ρύθμιση, καταλυτική, για τη φοροδιαφυγή που μετέφερε το βάρος της απόδειξης στους καταθέτες και όχι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης