Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

Επιμέλεια: Σταυρούλα Πεταλιού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλατεία Κάνιγγος, Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019. Μία από τις κεντρικότερες πλατείες της Αθήνας «πνίγεται» στα σκουπίδια και έχει γεμίσει με κάθε λογής απορρίμματα που δεν έχουν λόγο ύπαρξης εκεί. Την ώρα που η αστυνομία, οι υπηρεσίες του Δήμου και το κυβερνητικό πλάνο «βλέπει» ως ορμητήριο εγκληματικότητας – παραβατικότητας την πλατεία των Εξαρχείων και έχει εστιάσει στη διαμόρφωση και τον καλλωπισμό της, σε απόσταση ακριβώς 250 μέτρων η «Κάνιγγος» εκπέμπει «σήμα κινδύνου».

Το zougla.gr βρέθηκε στην «Κάνιγγος» και κατέγραψε εικόνες που θα έπρεπε να κάνουν τους πάντες να νιώθουν τουλάχιστον ντροπή. 

Στην πλατεία, που οδηγούν οι οδοί Χαλκοκονδύλη από την Πατησίων και Κάνιγγος από τη Στουρνάρη, αξίζει να τονίσουμε πως βρίσκονται ιδιωτικά κολέγια, ΙΕΚ, η διεύθυνση Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, άλλες δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα. Είναι δηλαδή ένα μέρος από το οποίο έστω περνούν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιστορική πλατεία, που πλέον μπορεί να χαρακτηριστεί ως «μια τεράστια εστία μικροβίων», σημειώνεται πως περιτριγυρίζεται από νεοκλασικά κτήρια τα περισσότερα από τα οποία υπέστησαν σοβαρές ζημιές στα «Δεκεμβριανά» του 1944 όταν η Αθήνα έγινε ένα ακόμη πεδίο μάχης του ελληνικού εμφυλίου. 

Δείτε την κατάσταση που επικρατεί στην Κάνιγγος:

 

Η «Κάνιγγος» πήρε το όνομά της από τον Άγγλο διπλωμάτη, που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός της Αγγλίας, υποστηρίζοντας τον αγώνα των Ελλήνων για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, Τζωρτζ Κάνινγκ. Ο ανδριάντας του Άγγλου διπλωμάτη βρίσκεται εκεί από τη στιγμή που απέκτησε αστική όψη η πλατεία μέχρι και σήμερα. Κάτω λοιπόν από τον ανδριάντα που δεσπόζει στην πλατεία βλέπουμε κομμένα χόρτα, πεταμένα πλαστικά μπουκαλάκια κτλ. 

Στην είσοδο του υπουργείου Ανάπτυξης…   η ανάπτυξη είναι επίσης εμφανής. Σκουπίδια, κομμένα και πεταμένα δέντρα, σύριγγες, άδεια πακέτα τσιγάρων και πλαστικά δείχνουν πως… η ανάπτυξη είναι εδώ. 

Λίγα μέτρα πιο κάτω, δίπλα στη στάση των λεωφορείων και των τρόλεϊ που καθημερινά εξυπηρετεί χιλιάδες ανθρώπους μπορεί κανείς να βρει οτιδήποτε. Πεταμένα, χαρτιά, παπούτσια, ρούχα, συσκευασίες τροφίμων, σπασμένους κάδους κ.α..

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης