Μαθήματα για το περιβάλλον και τη φύση, στη μικρή χερσόνησο του Αγίου Θωμά στην Πρέβεζα, στους Αγίους Αποστόλους, παραδίδουν στους φοιτητές τους Τσέχοι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οπάβα, οι οποίοι συνδυάζουν τις διακοπές τους με την έρευνα.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που η ομάδα του Πανεπιστημίου κατασκηνώνει στην περιοχή, καθώς οι ερευνητές από την Τσεχία, ήρθαν στους Αγίους Αποστόλους για πρώτη φορά πριν 20 περίπου χρόνια και από τότε κάθε χρόνο επιστρέφουν, κατασκηνώνουν στην περιοχή και διδάσκουν σε μαθητές και φοιτητές που τους συνοδεύουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δηλώνουν, είναι εντυπωσιασμένοι από το περιβάλλον της χερσονήσου του Αγίου Θωμά, διότι κάθε φορά που την επισκέπτονται ανακαλύπτουν κάτι καινούριο.

Η κατάρτιση που έχουν, αλλά και το ενδιαφέρον που δείχνουν για το περιβάλλον, τους ανταμείβουν με μοναδικά ευρήματα. Καταγράφουν φυτά ορχιδέας, παρατηρούν το μοναδικό στην Ελλάδα έντομο, το οποίο ζει στους Αγίους Αποστόλους και έχει ονομαστεί «κηροκέφαλη η Πρεβεζάνα», ενώ είναι εντυπωσιασμένοι από τον εντοπισμό ενός ακόμη εντόμου το οποίο γνώριζαν, ότι μέχρι σήμερα ότι ζούσε σε περιοχές της Μικράς Ασίας.

Επιστήμονες και φοιτητές, δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής και πραγματοποιούν επισκέψεις στα μουσεία αλλά και τα μνημεία της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Τσέχοι επιστήμονες είναι εκείνοι που διαμόρφωσαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Νεοχωρίου, καθώς ανακάλυψαν ίχνη από παλαιολιθικό οικισμό, κομμάτι από χαυλιόδοντα μαμούθ και άλλα ευρήματα τα οποία φιλοξενούνται στους χώρους.

Το Μουσείο τα τελευταία δύο χρόνια δεν λειτουργεί λόγω αδυναμίας συντήρησης των ευρημάτων και τώρα σε συνεργασία με τον δήμο καταβάλλονται προσπάθειες για την επαναλειτουργία του.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης