«Η χώρα μπορεί να πάει σε εκλογές, ακόμη και το Νοέμβριο»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013, 21:07
«Η χώρα μπορεί να πάει σε εκλογές, ακόμη και το Νοέμβριο»
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φέρεται να δήλωσε απόψε ότι «μέσα σε μια εβδομάδα μπορεί να ψηφισθεί το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός και η οριστική κατάργηση για φέτος του φόρου ιδιοκατοίκησης» και στην συνέχεια «η χώρα μπορεί να πάει σε εκλογές», εντός ακόμη και του Νοεμβρίου.

Ο Μπερλουσκόνι προσπαθεί να περιορίσει την έκταση της πολιτικής κρίσης στο εσωτερικό της παράταξής του, μετά την παραίτηση των πέντε υπουργών της από την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα. «Αποφάσισα μόνος μου (σ.σ. για τις παραιτήσεις των υπουργών), η Φόρτσα Ιτάλια δεν είναι μια εξτρεμιστική δύναμη», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης της κεντροδεξιάς.

Πριν από λίγα λεπτά ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Μπερλουσκόνι με τους 188 βουλευτές και γερουσιαστές του. Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, δεν εκδηλώθηκαν οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Εκτός από τον Μπερλουσκόνι, μίλησαν μόνο οι εκπρόσωποι της «νέας Φόρτσα Ιτάλια» στην βουλή και στην γερουσία.

Μέχρι αυτή την στιγμή, η μόνη επίσημη δήλωση είναι αυτή που έκανε ο Φαμπρίτσιο Τσικίτο, πρώην εκπρόσωπος του Λαού της Ελευθερίας στην βουλή. Κατ΄ αυτόν, «ή οι πέντε υπουργοί της κεντροδεξιάς πρέπει να αποσύρουν της παραιτήσεις τους, ή πρέπει να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Διαφορετικά δεν μπορεί να εγκριθεί κανένα απολύτως οικονομικό μέτρο».

Έως την Τετάρτη το πρωί, όταν αναμένεται ο πρωθυπουργός Λέτα να παρουσιαστεί ενώπιον της γερουσίας για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς -ανάμεσα στην «φιλοκυβερνητική ομάδα» και όσους τάσσονται υπέρ πρόωρων εκλογών- πρόκειται σίγουρα να συνεχισθεί, με νέες δημόσιες τοποθετήσεις.

Ο Λέτα έχει καταστήσει σαφές ότι θα να παραμείνει στην θέση του μόνον αν εξασφαλίσει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και μακροπρόθεσμη εντολή διακυβέρνησης.

Επιμέλεια: Xήστος Μαζάνης 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013, 21:07