Όργιο σπατάλης στη ΛΑΡΚΟ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013, 16:40


Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος


Σε ευαγές ίδρυμα έχει μετατραπεί τις τελευταίες δεκαετίες η πολύπαθη και υπό πώληση εταιρεία του Δημοσίου ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση της zougla.gr και καταγγελίες εργαζομένων της επιχείρησης.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε με το χθεσινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, το οποίο αφορούσε τη δικηγόρο με τα υψηλά μπόνους, η zougla.gr επανέρχεται με νέα στοιχεία, τα οποία αποκαλύπτουν την κακοδιαχείριση που συντελείται στην εταιρεία εδώ και αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει περιέλθει σε οικονομικό τέλμα.

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται και πάλι οι «χρυσές» συμβάσεις δικηγόρων και συμβούλων, στους οποίους η εταιρεία μεταλλευμάτων -σε περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης- καταβάλλει μισθούς που ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ!


Οι «χρυσοί» σύμβουλοι

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι οι διοικήσεις των τελευταίων ετών της Γενικής Μεταλλευτικής και Μεταλλουργικής Εταιρείας εμφανίζονται να σκορπούν μεγάλα χρηματικά ποσά σε εκδηλώσεις, καθώς και να διορίζουν «φίλους» και «γνωστούς», οδηγώντας το άλλοτε κερδοφόρο εργοστάσιο μεταλλευμάτων σε οικονομικό αδιέξοδο.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις ενός δικηγόρου, ονόματι Λ. Θ. (ο οποίος ήταν δικηγόρος των επιχειρήσεων της Ελληνικής Κλωστοϋφαντουργίας του Θωμά Λαναρά που έβαλε λουκέτο), και ενός συμβούλου, ονόματι Γ. Γ..

Τα εν λόγω στελέχη θεωρούνται μισθολογικά ευνοημένα, καθώς, παρόλο που οι μισθοί στον δημόσιο τομέα έχουν συρρικνωθεί κατά 22%, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι αμείβονται με 3.000 ευρώ ο πρώτος και με 3.500 ευρώ ο δεύτερος.

Αυτό τουλάχιστον φαίνεται ξεκάθαρα από τις συμβάσεις που υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2012. Μάλιστα, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, επειδή ο κ. Γ. Γ. διαμένει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, η ΛΑΡΚΟ (η οποία, προφανώς, δεν μπορούσε να βρει σύμβουλο από την Αθήνα) δεσμεύτηκε, εκτός από τον διόλου μικρό μισθό του, να του καταβάλλει και τα έξοδα μετακίνησης!

Δείτε τις συμβάσεις

 

 

Παρεμβάσεις βουλευτών

Υπενθυμίζεται ότι για τις «χρυσές» συμβάσεις της ΛΑΡΚΟ έχουν καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή οι βουλευτές κ.κ. Ιωάννης Καράμπελας και Σοφία Σακοράφα.

Σε αυτές ανέφεραν ότι «σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων, ο νέος πρόεδρος της ΛΑΡΚΟ προσλαμβάνει "ημετέρους" με υψηλούς και προκλητικούς μισθούς. Μισθοί οι οποίοι σε μια περίοδο περικοπών και δημοσιονομικής προσαρμογής σκανδαλίζουν την κοινωνία και προκαλούν αγανάκτηση».

Απάντηση, όμως, δεν δόθηκε ποτέ. Ούτε από το Υπουργείο Οικονομικών ούτε από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ερωτήσεις που κατατέθηκαν αφορούσαν -μεταξύ άλλων- τόσο τον δικηγόρο Λ. Θ. όσο και τον σύμβουλο Γ. Γ. καθώς και τη δικηγόρο-πρωταγωνίστρια του χθεσινού δημοσιεύματος Χ. Τ., η οποία -όπως αναδείχθηκε από το ρεπορτάζ- αμείβεται με 3.500 ευρώ τον μήνα, ενώ έχει μπόνους που φτάνουν ακόμα και τα 80.000 ευρώ!

Η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ, ωστόσο, δεν εξαντλείται εδώ, καθώς παρατηρούνται αρκετές «ανορθογραφίες», όπως η τοποθέτηση ενός απόστρατου ναυτικού στη θέση του διευθυντή!

Θα επανέλθουμε…

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013, 16:50