Ξεκίνησε το πασχαλινό τριήμερο και ο περισσότερος κόσμος έχει ήδη φύγει για τις ανοιξιάτικες αποδράσεις του. Ωστόσο όσοι έχετε μείνει στην Αθήνα, μπορείτε να απολαύσετε το κατανυκτικό κλίμα των ημερών ακόμα και στην πρωτεύουσα. Κατανυκτικές ακολουθίες και ιδιαίτερες παραδόσεις, ξεναγήσεις και νότες στο πνεύμα των ημερών, σούβλες και αυθεντικές μαγειρίτσες, πάρτι κι εκδρομές.

Ακολουθούν μερικές προτάσεις για το τι μπορείτε να κάνετε το Πάσχα στην Αθήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λειτουργία της Μεγάλης Εβδομάδας στο Κολωνάκι
Ο Αγιος Διονύσιος είναι μία από τις ωραιότερες εκκλησίες της Αθήνας, με αγιογραφίες του Σπύρου Βασιλείου και ψάλτες όπως ο Απόστολος Παπαδόπουλος και Αλέξανδρος Κατσαρός, μαθητές της σχολής Περιστέρη, που θα σας καθηλώσουν με την εκφραστικότητα της φωνής τους.

Πασχαλινά αυγά στο μουσείο Μπενάκη
Εκεί θα βρείτε μία από τις πιο όμορφες συλλογές σε αβγά από παπιέ μασέ, πορσελάνη και πλεξιγκλάς για δώρα της τελευταίας στιγμής. Θα είναι ανοιχτά μέχρι το Μεγάλο Σάββατο στις 3 μ.μ.

Τριακόσια πασχαλινά αβγά!
Τόσα αβγά μαζεμένα είμαστε σίγουροι πως δεν έχετε ξαναδεί… Τα έχει συγκεντρώσει από όλη την Ελλάδα, σε μια ιδιαίτερη έκθεση, το Μουσείο Χατζημιχάλη στην Πλάκα, μαζί βέβαια με σχετικά κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο και φορεσιές. Δείτε την έκθεση μαζί με τα παιδιά και μετά απολαύστε τη βόλτα στην πιο όμορφη γειτονιά της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποκαθήλωση στη Μονή Πεντέλης
Οι κάτοικοι βορείων προαστίων μπορούν να παρακολουθήσουν την τελετή Αποκαθήλωσης στη 1 μ.μ. στη μονή Πεντέλης. Ο ηγούμενος και οι ιερείς ανεβαίνουν στον κοντινό λοφίσκο και κατεβάζουν το ομοίωμα του Χριστού από το σταυρό και αφού το τυλίξουν σε λευκό σεντόνι, η πομπή καταλήγει στη μικρή σπηλιά στον περίβολο του μοναστηριού, όπου το σώμα τοποθετείται στον τάφο και σφραγίζεται με μια βαριά πέτρα.

Επιτάφιος στη μονή Καισαριανής
Από τις ωραιότερες εμπειρίες του αθηναϊκού Πάσχα: Xιλιά­δες συρρέουν το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής εδώ για τον πιο ιδιαίτερο Επιτάφιο της πόλης. Η ακολουθία ξεκινάει στις 2.30 μ.μ., αλλά αν είστε της εξοχής, μπορείτε να ανεβείτε νωρίτερα στον Υμηττό για περπάτημα. Μετά την τελετή τα μεζεδοπωλεία και οι ψαροταβέρνες της περιοχής σας περιμένουν με τα καλύτερα νηστίσιμα.

Αγία Αικατερίνη, Πλάκα
Μια μαγική εμπειρία μπορούν να ζήσουν οι κάτοικοι της Αθήνας που θα προτιμήσουν το κέντρο της πόλης για την ακολουθία του Επιταφίου, αφού η περιφορά γίνεται στα σοκάκια της Πλάκας, σε ένα σκηνικό που θυμίζει κυκλαδίτικο νησί. Η ατμόσφαιρα είναι υποβλητική και στον περίβολο της εκκλησίας, όπου υπάρχουν τα απομεινάρια των αρχαίων κτισμάτων. Η ακολουθία αρχίζει στις 7.30 μ.μ. και υπάρχει και μια μικρή χορωδία, που κάνει την ατμόσφαιρα ακόμα πιο κατανυκτική.

Παντοβασίλισσα Ραφήνας
Οι πιστοί που θα ακολουθήσουν την περιφορά του Επιταφίου στην Παντοβασίλισσα της Ραφήνας νιώθουν ότι βρέθηκαν σε νησί. Η θέα στο λιμάνι της Ραφήνας, η περιφορά πλάι στη θάλασσα και η μικρή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας δίνουν κίνητρο σε όσους θέλουν να εκκλησιαστούν τη Μεγάλη Παρασκευή, αφού θα αισθανθούν πως έχουν φύγει από την πρωτεύουσα.

Η ζωή του Χριστού στην Ανάβυσσο
Αναπαράσταση σκηνών από τη ζωή του Χριστού από μαθητές σχολείων στο ναό των Αγίων Θεοδώρων και ένας υπέροχος Επιτάφιος.

Ανάσταση στο Πολύγωνο
Στην μαγευτική Αιθιοπική εκκλησία, στην οδό Μπόχαλη 12 μπορείτε να απολαύσετε μία ιδιαίτερη ολονυχτία. Από τις 8 μ.μ. το Μ. Σάββατο οι λευκοντυμένοι πιστοί τραγουδούν και χορεύουν στο ρυθμό των τυμπάνων, ενώ μετά την Ανάσταση η ακολουθία συνεχίζεται με ανάγνωση αποσπασμάτων από τη Βίβλο και στις 3 π.μ. σας κερνάνε ντζέρα (αιθιοπική πίτα) με μπερμπερέ (παραδοσιακή πικάντικη σάλτσα)

Ανάσταση στον Λυκαβηττό
Χαζέψτε τα βεγγαλικά στον Αττικό ουρανό από τον Αϊ-Γιώργη ή τους Αγίους Ισιδώρους. Στη συνέχεια το «St George Lycabettus», μας περιμένει για ένα μενού με τη μαγειρίτσα στο επίκεντρο (€ 36 το άτομο).

Σούβλες με θέα την Ακρόπολη
Στο Roof Garden της «Μεγάλης Βρεταννίας», στήνεται ένας απίστευτος παραδοσιακός μπουφές με γιαπράκια αβγολέμονο, τζιγεροσαρμαδάκια, μαγειρίτσα, γαρδουμπάκια και μεγάλη ποικιλία αλλαντικών. Και φυσικά σούβλες με αρνάκι, κοντοσούβλι και κοκορέτσι.

Σούβλες στο Μαρούσι
Στον υπαίθριο χώρο του Αμαλίειου Οικοτροφείου την Κυριακή του Πάσχα από τις 12 το πρωί με ελεύθερη είσοδο σας περιμένουν ογδόντα σουβλιστά αρνιά και πασχαλινά εδέσματα με την οικογένεια Κονιτοπούλου στην πίστα.

Επιμέλεια: Κατερίνα Νινιού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης