Έτοιμες να αναλάβουν δράση είναι οι αδηφάγες μπουλντόζες στο νησί της θεϊκής Σαπφούς, μετά από δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, σκανδαλώδους απόφασης της αντινομάρχου Λέσβου, Μαρίας Τσουβελεκάκη-Τσιφτή, που ανοίγει τον δρόμο στην οικοπεδοποίηση της μοναδικής περιοχής φυσικού κάλλους της Μυτιλήνης η οποία δεν έχει ακόμη πολεοδομηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ζήτημα, που έχει αναστατώσει την κοινωνία της Μυτιλήνης, είχε ανακινήσει η zougla.gr σε άρθρο της με τίτλο «Αντινομάρχης ‘βάφτισε’ το ψάρι κρέας για την επιχείρηση του συζύγου της», και έφτασε τελικά στο γραφείο του Εισαγγελέα, ο οποίος έχει διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα, ενώ ο Δήμος Μυτιλήνης προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αρνητική ήταν και η εισήγηση του ΤΕΕ ως επίσημου συμβούλου του κράτους.

Μία σκανδαλώδης απόφαση που αναιρέθηκε

Η υπόθεση άρχισε όταν η αντινομάρχης Μαρία Τσουβελακάκη-Τσιφτσή, μόλις της εκχωρήθηκε η αρμοδιότητα της πολεοδομίας, χαρακτήρισε σκανδαλωδώς ως «κύριες δημοτικές οδούς» τέσσερις χωματόδρομους που συνδέουν την περιοχή της Αγίας Μαρίνας με την Νεάπολη και την Αγριλιά. Με την απόφαση της αντινομάρχου, οι τιμές της γης, που ήδη πωλείται πανάκριβα, εκτινάχθηκαν στα ύψη, και τα αγροτεμάχια μπορούν να κατατμηθούν σε οικοδομήσιμα οικόπεδα και να κτισθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γεγονός προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, κυρίως επειδή ο σύζυγος της αντινομάρχου, Γεώργιος Τσιφτσής, είναι κάτοχος κτήματος στην περιοχή, το οποίο αγόρασε λίγο πριν η σύζυγός του λάβει την απόφαση για τον χαρακτηρισμό των χωματόδρομων.

«Πριν την απόφαση που έλαβε η σύζυγός του, το κτήμα τού κ. Τσιφτσή ήταν μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο. Μετά την απόφαση έγινε… άρτιο, οικοδομήσιμο και πανάκριβο», λέει αγανακτισμένος κάτοικος της Μυτιλήνης.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, ο ένας τουλάχιστον δρόμος που οδηγεί στην Αγριλιά περνάει μέσα από το δάσος, και μόνο «κύρια δημοτική οδός» δεν μπορεί να είναι, αφού βρίσκεται μέσα στο δάσος, σε ορισμένα σημεία διακόπτεται από την πυκνή βλάστηση και το ανώμαλο έδαφος, και δεν υπάρχει περιθώριο κατασκευής αντίθετου ρεύματος κυκλοφορίας.

Αξιοσημείωτο και ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την αντινομάρχη είναι -σύμφωνα με τις καταγγελίες- το γεγονός ότι, όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τον χαρακτηρισμό των δρόμων διεκπεραιώθηκαν μέσα σε ενάμιση μήνα (!) -χρόνος ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.

Θορυβημένος από την έκταση που άρχισε να παίρνει η υπόθεση, ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής ανακαλεί την απόφαση της αντινομάρχου δύο ημέρες μετά την υπογραφή της, πριν προλάβει να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η ανάκληση της… ανάκλησης, και η υπόθεση συνεχίζεται!

Πολλοί πίστεψαν ότι η υπόθεση αυτή είχε λήξει, ότι η αντινομάρχης είχε εγκληθεί στην τάξη από τον προϊστάμενό της, Νομάρχη Λέσβου, και ένα πανέμορφο δάσος είχε διασωθεί από τη οικοδομική βουλιμία των εργολάβων.

Όμως… «άλλοι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα δε θεοί κελεύουν»! Οι ενδιαφερόμενοι, δηλαδή όσοι έχουν κτήματα στην περιοχή -όπως καταγγέλλεται, μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς «κρατούν και το μαχαίρι και το καρπούζι»-, κατέθεσαν προσφυγή κατά της απόφασης του Νομάρχη, που ακύρωνε… την απόφαση της αντινομάρχου, η οποία χαρακτήριζε τους χωματόδρομους ως «κύριες δημοτικές οδούς»!

Ο γεν. γραμματέας της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Στέφανος Αγαπητός, στις 21 Ιουλίου 2009 κάνει δεκτή την προσφυγή 15 πολιτών και κηρύσσει άκυρη την απόφαση του Νομάρχη. Δηλαδή, η απόφαση της κ. Τσουβελεκάκη, που οδηγούσε στην οικοπεδοποίηση της περιοχής και από την οποία επωφελείτο ο σύζυγός της, εξακολουθεί να είναι έγκυρη!

Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής συνδιασμού, Γ. Ζερδελής, καταγγέλλει στη zougla.gr ότι είχε ζητήσει από τον νομάρχη να αφαιρέσει την πολεοδομική αρμοδιότητα από την κ. Τσουβελεκάκη -όμως αυτός δεν το έπραξε. 

 
«Γαλαζοπράσινη» σύμπτωση συμφερόντων

Μεταξύ των 15 πολιτών, που κατέθεσαν την ένσταση και την «κέρδισαν», είναι ο σύζυγος της αντινομάρχου, Γεώργιος Τσιφτσής, αλλά και συγγενείς του πρώην νομάρχη Λέσβου επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Αλέκου Μαθιέλλη.

Η οικογένεια Μαθιέλλη είναι κάτοχος δεκάδων στρεμμάτων στην ίδια περιοχή, και από αυτήν αγόρασε ο σύζυγος της αντινομάρχου την έκταση 3,5 στρεμμάτων που κατέχει, λίγο πριν αυτή λάβει την απόφαση.

Είναι αυτονόητο ότι η οικογένεια είναι από αυτούς που επωφελούνται τα μάλα από τη σκανδαλώδη απόφαση της αντινομάρχου.

Πολλοί στο νησί υποψιάζονται ότι η έκταση, η οποία πωλήθηκε με το υπ. αριθμ. 137371 συμβόλαιο στις 7 Μαίου 2009, δόθηκε στον κ. Τσιφτσή ως «δόλωμα» ή ακόμη και ως «δώρο», ώστε η σύζυγός του και αντινομάρχης να έχει κίνητρο για την «αναβάθμιση» της περιοχής. Αυτό, γιατί τα 3,5 στρέμματα που αγόρασε ο κ. Τσιφτής γίνονται οικοδομήσιμα μόνο μετά την απόφαση της συζύγου του, από την οποία βέβαια ο μεγάλος κερδισμένος είναι η οικογένεια Μαθιέλλη.

Ωστόσο, ο κ. Ζερδελής λέει ότι όλα αυτά είναι μόνο φήμες και δεν μπορούν να αποδειχθούν.

 

Το χρονολόγιο της ντροπής

Έχει σημασία όμως να δούμε την αλληλουχία των γεγονότων, για τα οποία ουδείς έχει απαντήσει και ίσως να «μιλούν» από μόνα τους, όπως την έχει επισημάνει ο τοπικός Τύπος της Μυτιλήνης.

– Στις 28 Ιανουαρίου 2009 ο Νομάρχης Παύλος Βογιατζής εκχωρεί την αρμοδιότητα των πολεοδομικών θεμάτων (που μέχρι τότε είχε ο ίδιος) στην νεοδιορισθείσα στην Αντινομαρχία Μαρία Τζουβελεκάκη.

– Στις 16 Φεβρουαρίου υποβάλλεται το αίτημα από έναν πολίτη (που σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή) για το χαρακτηρισμό των δρόμων που συνδέουν τη Νεάπολη με την Αγριλιά ως δημοτικής οδού.

– Στις 31 Μαρτίου υποβάλλεται θετική εισήγηση της Πολεοδομίας στο ΣΧΟΠ, στην οποία αναφέρεται ότι ο δρόμος είναι εν μέρει ασφαλτοστρωμένος και χωμάτινος πολύ καλής βατότητας, πράγμα το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα -ειδικά για την Αγριλιά.

– Το ΣΧΟΠ συνεδριάζει ταχύτατα, 3 ημέρες μετά την εισήγηση της Πολεοδομίας, και αποφαίνεται θετικά στις 3 Απριλίου.

– Στις 7 Μαΐου εκδίδεται με αριθμό 137371 το συμβόλαιο για την πώληση του οικοπέδου στον σύζυγο της αντινομάρχου.

– Στις 11 Μαΐου η αντινομάρχης υπογράφει την απόφαση από την οποία θα ευνοείτο (μαζί με άλλα) και το συγκεκριμένο οικόπεδο, και ακολουθεί στις 20 Μαΐου, με αριθμό πρωτοκόλλου 1281, η διαδικασία της μετεγγραφής του ακινήτου στο Υποθηκοφυλακείο Μυτιλήνης.

– Αρχές Σεπτεμβρίου η απόφαση δημοσιεύεται στο ΦΕΚ

Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από τα συνεχή δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, αλλά και της zougla.gr, η εισαγγελία Μυτιλήνης διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, ενώ το καλοκαίρι με το θέμα ασχολήθηκε η μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος, Υδάτινων Πόρων και Χωροταξίας του ΤΕΕ, η οποία εισηγήθηκε στη Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου ότι υπάρχουν ερωτήματα νομικής και τεχνικής φύσεως που απαιτούν απαντήσεις (ως προς τη νομιμότητα της απόφασης χαρακτηρισμού των δρόμων ως ενιαίας διαδημοτικής οδού).

Την ερχόμενη Τετάρτη, ο Δήμος Μυτιλήνης προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας,

Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με την αντινομάρχη Μαρία Τσουβελεκάκη-Τσιφτσή, αλλά στάθηκε αδύνατον. Το ίδιο και με τον νομάρχη Παύλο Βογιατζή.

Διαβάστε επίσης: Αντινομάρχης «βάφτισε» το ψάρι κρέας για την επιχείρηση του συζύγου της

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης