Άρωμα Βατοπεδίου αναδύεται από την υπόθεση του «χρυσού» οικοπέδου στην καρδιά της παραλίας της Θεσσαλονίκης, με την Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους να απαιτεί ληστρικά περί τα 5.5 εκατομμύρια ευρώ από τον Δήμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι απειλές της Ιεράς Μονής αφορούν την καταβολή αποζημιώσεων, σχετικά με την απαλλοτρίωση τμήματος οικοπέδου της Μονής στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος της οδού Καπετάν Γκόνη, στα όρια με τον δήμο Καλαμαριάς.

Η απαίτηση της Μονής πηγάζει από την πράξη τακτοποίησης του 1995 της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, με την οποία αναγνωρίστηκε ότι ο Δήμος οφείλει να καταβάλει στη Μονή αποζημιώσεις για τμήμα της ιδιοκτησίας της, το οποίο απαλλοτριώθηκε για τις διανοίξεις του τελευταίου τμήματος της παραλιακής οδού (μήκος 300 μέτρα) και της οδού Καπετάν Γκόνη, μέχρι την παραλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, και τα δύο συγκεκριμένα τμήματα υπάγονται στη ρύθμιση του άρθρου 28, του νόμου 1337 του 1983 (γνωστού και ως νόμου Τρίτση), σύμφωνα με τον οποίο «ιδιωτικοί δρόμοι, πλατείες και λοιποί χώροι κοινής χρήσεως που έχουν σχηματιστεί με οποιοδήποτε τρόπο έστω και κατά παράβαση των κειμένων πολεοδομικών διατάξεων και που βρίσκονται μέσα σε εγκεκριμένα σχέδια πόλεων, θεωρούνται ως κοινόχρηστοι χώροι που ανήκουν στον Δήμο ή Κοινότητα. Για τους χώρους αυτούς δεν οφείλεται καμία αποζημίωση λόγω ρυμοτομίας».

Και οι δυο συγκεκριμένες διανοίξεις αφορούν οδούς που έχουν ήδη σχηματιστεί και είναι γνωστό σε όλους ότι χρησιμοποιούνται ελεύθερα.

Ακόμη περισσότερο, το πρώτο τμήμα, το παραλιακό, το 1993, δύο χρόνια πριν την πράξη τακτοποίησης, είχε χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος, με αποτέλεσμα να έχει καταργηθεί η διάνοιξη του δρόμου που προβλεπόταν από το ρυμοτομικό του 1925.

Τα λάθη του τότε δημάρχου και του νομάρχη

Η διαχείριση του θέματος το 1995 από τον τότε νομάρχη, κ. Παπαδόπουλο και η μη επίκληση των συγκεκριμένων επιχειρημάτων από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, επί δημαρχίας Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης την περίοδο 2006-9, είχε ως αποτέλεσμα να καταλογισθεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης να καταβάλει στη Μονή αποζημίωση 4 εκατ. ευρώ, που στο μεταξύ έχουν ξεπεράσει με τους τόκους τα 5,5 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι καθημερινά το συνολικό ποσό τοκίζεται με 1.000 ευρώ.

Ιερές απειλές για κατάσχεση

Σήμερα η Μονή απειλεί με κατασχέσεις, ενώ η διοίκηση του Δήμου κάνει απλώς διαδικαστικές καθυστερήσεις στην καταβολή της αποζημίωσης, παραβλέποντας ότι συγχρόνως αυξάνονται οι τόκοι. Παράλληλα περιμένει, όπως λέει, να εντάξει την απαλλοτρίωση στο «πράσινο ταμείο», το οποίο όμως, όπως είναι γνωστό, δεν αποζημιώνει διανοίξεις δρόμων.

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον Δ. Μάτη, Δημοτικό Συμβουλο Θεσσαλονίκης -επικεφαλής της παράταξης ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ- ο οποίος εξέφρασε την απορία για ποιον λόγο διαπραγματεύεται η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη Μονή.

«Δεν ξέρει ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για δρόμο; Κι αν δεν το ξέρει γιατί δεν ρίχνει μια ματιά στο gis του Δήμου να δει τον πολεοδομικό χαρακτηρισμό του συγκεκριμένου χώρου; Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης πρέπει αμέσως να ζητήσει για λόγους δημοσίου συμφέροντος την ανάκληση της πράξης τακτοποίησης, μετά από την οποία θα μπορέσει ο δήμος να κινηθεί για την ακύρωση της δικαστικής απόφασης για λόγους δημοσίου συμφέροντος!

Δεν πρέπει να πληρωθούν αποζημιώσεις για έναν δρόμο που δεν υπάρχει και όποιος πληρώσει χωρίς διεκδίκηση της αποκατάστασης της αληθινής κατάστασης θα είναι υπόλογος», αναφέρει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης