Έκκληση για ενότητα με πολλούς αποδέκτες απηύθυνε ο Aρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου στη Μονή Πετράκη.

«Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις μεταξύ μας σχέσεις. Διότι κατά το παρελθόν εκκλησιαστικές έριδες συνετέλεσαν στο να επανακολουθήσουν εθνικές καταστροφές. Επιτρέψτε μου να διατυπώσω τη γνώμη ότι στην κρίσιμη αυτή στιγμή ο τόπος δεν αντέχει επιπρόσθετους ταλανισμούς. Έχει ανάγκη πολιτικής σταθερότητας τουλάχιστον για τα έτη, που ακολουθούν. Απαιτείται πολιτική ενότητα για τα επόμενα χρόνια εν μέσω των συνθηκών που έχουν αναπτυχθεί γύρω μας» τόνισε ο Ιερώνυμος.

Και πρόσθεσε: «Ο ρόλος μας και η θέση μας δεν είναι ασφαλώς να πολιτικολογούμε. Δεν νοείται Εκκλησία ως θεσμός προσόμοιος των πολιτικών. Δεν γνωρίζει κομματικές παρατάξεις, ούτε αναμειγνύεται σε πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Δεν δύναται ωστόσο και να αγνοήσει τα πολιτικά δρώμενα, κλείνοντας τα μάτια μπροστά στα κοινωνικά προβλήματα. Αντιθέτως, έχει την αποστολή να μαρτυρά στην πράξη έναντι των πολιτικών αρχών, όταν αυτές ενεργούν εις βάρος του λαού ερήμην του. Χωρίς λοιπόν την ενότητα των πολιτικών μας και τη σταθερότητα των βουλευτικών δομών, οι θυσίες του ελληνικού λαού κινδυνεύουν να πάνε χαμένες, να πέσουν στο κενό, γεγονός το οποίο θα οξύνει έτι περαιτέρω τις κοινωνικές ανισότητες και θα δώσει χώρο σε όσους επιβουλεύονται το μέλλον της χώρας μας».

Ο αρχιεπίσκοπος σημείωσε πως «οι οικονομικές δυσκολίες παραμένουν, η απελπισία και η ανεργία εξακολουθούν να μαστίζουν τον αγαπητό μας λαό. Επικρατεί βαθιά αγωνία για το ενδεχόμενο οι συνεχιζόμενες θυσίες του να μείνουν εν τέλει χωρίς αντίκρισμα».

Όπως επισήμανε, ευθύνη της Εκκλησίας είναι να μεταφέρει τη φωνή των προσφευγόντων σε αυτήν. Προέτρεψε, μάλιστα, τους μητροπολίτες να συμβάλλουν στο μέτρο που τους αναλογεί στην κοινή προσπάθεια για «την πολυπόθητη έξοδο της πατρίδας μας από τον οικονομικό ζυγό».

Ο αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε την Πολιτεία για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προώθησε με αποτέλεσμα να δοθούν λύσεις σε εκκρεμότητες. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην κατάργηση των ανταποδοτικών τελών ΟΤΑ για τους ναούς, στην χωρίς επιβάρυνση πολεοδομική τακτοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών και βοηθητικών χώρων για τους ιερούς ναούς που ανήκουν σε Ιερά Προσκυνήματα, Εκκλησιαστικά Ιδρύματα και Εκκλησιαστικά Μουσεία.

Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε και στον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο για τις θρησκευτικές κοινότητες, σημειώνοντας: «Η ψήφιση του νόμου συμβάλλει οπωσδήποτε θετικά στη διεθνή εικόνα της χώρας μας».
Σημείωσε, ακόμη, ότι θα πρέπει να υπάρχει ομοφωνία στο θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, καθώς «η οικονομική ανεξαρτησία αποτελεί αναγκαίο όρο για την απρόσκοπτη συνέχεια της διακονίας μας προς τον λαό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης