Η μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου , οι εκκλησίες σε Μπεντεβή, Μοχό, Αλικαρνασσό στο πρόσφατο παρελθόν και από προχθές το βράδυ το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων προστίθενται στο μακρύ κατάλογο των μοναστηριών και των εκκλησιών οι οποίες έχουν λεηλατηθεί από ιερόσυλους που αποσκοπούν στα χρυσά τάματα ανυπολόγιστης αξίας που βρίσκονται αφύλακτα στις θαυματουργές εικόνες.

Η μονή των Αγίων Θεοδώρων που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ηράκλειο αποτέλεσε τον τελευταίο στόχο κακοποιών, ενώ βοηθούμενοι και από τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας κατάφεραν να δράσουν ανενόχλητοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αστυνομία σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να έχει υπ’ όψιν της ένα άτομο ως ύποπτο για την ιερή κλοπή, καθώς ο συγκεκριμένος άνδρας βρισκόταν εξωτερικά του μοναστηριού το επίμαχο διάστημα και το είδαν καλόγριες οι οποίες θα κληθούν να δουν φωτογραφίες από τα αρχεία της ΕΛΑΣ μήπως και τον αναγνωρίσουν.

Το εξωφρενικό και σε αυτή την περίπτωση είναι ότι τα τάματα ήταν σε κοινή θέα, χωρίς καμία ασφάλεια. Η εκκλησία ήταν ανοικτή στον καθένα ενώ στο εσωτερικό της όπως αναφέρουν αστυνομικές πήγες δεν υπήρχε άτομο από το μοναστήρι να προσέχει το χώρο.

Από τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πατρίς» προκύπτει ότι ο δράστης αναρριχήθηκε από ένα πλαϊνό σημείο του μοναστηριού και μπήκε μέσα σε αυτό την ώρα που σουρούπωνε χωρίς να τον καταλάβουν οι μοναχές, που εκείνη την ώρα ήταν απασχολημένες σε διάφορες εργασίες και κάποιες άλλες στα κελιά τους και δεν αντιλήφθηκαν αμέσως την κλοπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τάματα ήταν κρεμασμένα στην εικόνα της Παναγίας από ένα σύρμα χωρίς να υπάρχει κάποιο προστατευτικό τζάμι και ο κλέφτης δε δυσκολεύτηκε να τα αφαιρέσει. Υπολογίζεται ότι η αξία τους είναι αρκετών χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα, ο δράστης ενδεχομένως να φόρεσε και γάντια προκειμένου να μην αφήσει αποτυπώματα και εντοπιστεί από τις Αρχές.

Οι κλοπές σε εκκλησίες και μοναστήρια διαδέχονται η μια την άλλη το τελευταίο διάστημα. Αστυνομικοί τονίζουν ότι θα πρέπει οι επικεφαλής ναών και μονών να είναι περισσότερο προσεκτικοί καθώς τίποτα πλέον δεν είναι όπως παλιά.

Στο Ηράκλειο πριν από λίγο καιρό σημειώθηκαν αντίστοιχα χτυπήματα στο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, αλλά και στον Ιερό Ναό της Γεννήσεως της Θεοτόκου στην περιοχή του Μπεντεβή.

Στην πρώτη περίπτωση οι δράστες αφαίρεσαν τα κοσμήματα που είχαν δωρίσει ως τάματα οι εκατοντάδες πιστοί της Αγίας, για την αξία των οποίων ο ηγούμενος έκανε λόγο ότι υπερβαίνουν τις 300 χιλιάδες ευρώ, ύψος το οποίο αμφισβήτησε η Αστυνομία.

Η εικόνα βρισκόταν στο κελί του ηγουμένου ο οποίος μαζί με τους υπόλοιπους μοναχούς απουσίαζαν σε κοινωνική εκδήλωση. Από την ΕΛΑΣ γινόταν τότε λόγος ότι οι έρευνες βρίσκονται σε καλό δρόμο, όμως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης