Εικαστική παρέμβαση κρατουμένων στον Κορυδαλλό

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013, 12:54
Εικαστική παρέμβαση κρατουμένων στον Κορυδαλλό
Σε έργο τέχνης μετατράπηκαν οι καμένοι τοίχοι της θεραπευτικής κοινότητας του ΚΕΘΕΑ «Εν Δράσει» στον Κορυδαλλό από τους υπό θεραπεία κρατούμενους χρήστες.Πρόκειται για το «σπίτι» τους που κάηκε ολοσχερώς από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού. Σε αυτήν την καταστροφή οι κρατούμενοι «απάντησαν» με δημιουργία, ζωγραφίζοντας πάνω στα απομεινάρια των καμένων τοίχων, υπό την καθοδήγηση του γνωστού εικαστικού Μανώλη Χάρου.

«Αυτοί οι άνθρωποι είναι στη χειρότερη κατάσταση που μπορεί κάποιος να βρεθεί. Είναι καταδικασμένοι, έχουν μεγάλες ποινές, είναι χρήστες που έχουν μπει σε διαδικασία απεξάρτησης και στη φυλακή τίποτε δεν ενθαρρύνει κάτι τέτοιο. Η χρήση ουσιών είναι ό,τι πιο εύκολο και ανθεί στη φυλακή. Και σε όλο αυτό έρχεται και καίγεται το σπίτι τους. Ένα σπίτι που θύμιζε κανονικό διαμέρισμα, με καθιστικό, βιβλιοθήκη, γραφείο θεραπευτών, κουζίνα, στο οποίο τα μέλη της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ έμπαιναν το πρωί στις 9 και ξαναγύριζαν στα κελιά τους στις 5 το απόγευμα. Ένας παράδεισος για τις συνθήκες τις φυλακής» αναφέρει ο διακεκριμένος ζωγράφος και μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ Μανώλης Χάρος, μιλώντας για τη συμμετοχή του στη διαδικασία παραγωγής του έργου.

«Καθαρίσαμε τα αποκαΐδια και, επειδή δεν μπορούσαμε να δουλέψουμε όλοι ταυτόχρονα το πανό 6 μέτρων, γιατί απλούστατα δεν χωρούσαμε, τους πρότεινα να ζωγραφίσουμε τους τοίχους που ήταν ήδη καμένοι κι επάνω τους ξεχώριζαν αμυδρά κάποια σχήματα Αυτό είναι, ας πούμε, ένα παιχνίδι που παίζουν οι κρατούμενοι στη φυλακή, με την έννοια ότι από τη στιγμή που κοιτάζουν με τις ώρες τον τοίχο εκεί βλέπουν αγγέλους και δαίμονες, γυμνές γυναίκες, ξερά δέντρα, βλέπουν ό,τι μπορείς να φανταστείς» λέει.

Τα 70 έργα των κρατουμένων του Κορυδαλλού, μελών της «Εν Δράσει», εντυπωσιάζουν με τη δύναμή τους, την αμεσότητά τους και τη θεματική ποικιλία τους: ανθρώπινα κεφάλια, βλέμματα, ζώα - λιοντάρια, κροκόδειλοι - φιγούρες που παραπέμπουν σε φαντάσματα ή άλλα που θυμίζουν διάσημα έργα όπως ο «Σκεπτόμενος» του Ροντέν.

Τα έργα τους παρουσιάζονται στο κοινό από την 1η Ιουνίου έως τις 17 Ιουλίου σε μια ιδιαίτερα σημαντική έκθεση του Φεστιβάλ Αθηνών.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013, 15:28