Μια 13μελής οικογένεια που ζει τα τελευταία χρόνια στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει όλες τις αντιξοότητες με ένα πλατύ χαμόγελο.
Ο Ζαχαρίας Βέλτσιος και η σύζυγός του Δήμητρα έχουν καταφέρει να εμφυσήσουν τη θετική τους ενέργεια και στα 11 παιδιά τους -τρία κορίτσια και οκτώ αγόρια- και να δημιουργήσουν μια πανέμορφη πολύτεκνη οικογένεια που αυτές τις μέρες περιμένει και το 14ο μέλος της!
Το νεαρό ζευγάρι όχι μόνο δεν γκρινιάζει για τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά αρνείται πεισματικά να εγκλωβιστεί στη μιζέρια.
Ο 42χρονος πατέρας είναι συνοδός απορριμματοφόρου σε γειτονικό δήμο, σκουπιδιάρης, όπως λέει ο ίδιος ορθά-κοφτά. Και για να μη λείψει τίποτα από την οικογένειά του, κάνει ό,τι περνά από το χέρι του: από ηλεκτρολογικά μερεμέτια και μετακομίσεις μέχρι συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών.
«Οι ανάγκες είναι πολλές, αλλά δεν μας πτοούν. Όλα παλεύονται αν υπάρχει υγεία, αν είσαι καλά με τον άνθρωπό σου και δεν έχεις γκρίνια. Κάνω τα πάντα για να εξοικονομήσω κάποια χρήματα και χαιρόμαστε την πολυμελή οικογένειά μας» λέει ο Ζαχαρίας με την αφοπλιστική αισιοδοξία που τον διακρίνει.
«… Δεν έχουμε στερηθεί κάτι, ούτε το φαγητό ούτε τη θέρμανση. Μπορεί να ζεσταινόμαστε με ξύλα, αλλά το σπίτι είναι ζεστό. Πιστεύω πως ζούμε σαν βασιλιάδες! Έχουμε τα πάντα. Βέβαια, δεν μπορούμε, για παράδειγμα, να πάμε όλοι μαζί διακοπές, αλλά δεν μας λείπουν» υπογραμμίζει.
Ένας καθημερινός άθλος είναι για τη Δήμητρα η ανατροφή και η φροντίδα των παιδιών, αν και όπως λέει η ίδια «δεν αισθάνομαι ότι κάνω κάτι πολύ δύσκολο». Και όπως σημειώνει, όλοι βοηθούν ανάλογα με την ηλικία και τις δυνατότητές τους, με την 17χρονη Ευθυμία και την 15χρονη Άννα -άριστες μαθήτριες και οι δύο- να αναλαμβάνουν μέρος των καθημερινών υποχρεώσεων που αφορούν τον Βασίλη που πηγαίνει στην Γ’ Γυμνασίου, τον Γιώργο της Α’ Γυμνασίου, τον Χριστόφορο (ΣΤ’ Δημοτικού), τον Ιάκωβο (Δ’ Δημοτικού), τον Στέφανο (Γ’ Δημοτικού), τη Σοφία (Α’ Δημοτικού), τα δίδυμα Νίκο και Νέστορα που εφέτος πηγαίνουν στο προνήπιο και τον μόλις δύο ετών Μανώλη.
«Όλη η κοινωνία μάς αγκάλιασε»

Ο Ζαχαρίας και η Δήμητρα μένουν στο Ωραιόκαστρο από το 2009 και είναι εντυπωσιασμένοι από την αγκαλιά που άνοιξε για τους ίδιους και την οικογένειά τους η τοπική κοινωνία, παρότι οι φίλοι τους προσπάθησαν να τους αποτρέψουν από μια τέτοια μετακόμιση με το επιχείρημα πως οι κάτοικοι της περιοχής δεν είναι φιλικοί και πως διέπονται από τα… στοιχεία του νεοπλουτισμού. Τότε είχαν έξι παιδιά και δεν έβρισκαν διαμέρισμα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, αλλά και στα χρήματα που μπορούσαν να διαθέσουν μέσω του δανείου που δικαιούνταν από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Και στο Ωραιόκαστρο βρήκαν αυτό που ήθελαν. «Όλη η κοινωνία μάς αγκάλιασε. Οι κάτοικοι του Ωραιοκάστρου είναι πολύ καλοί. Υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας που κάνουν πραγματικό έργο χωρίς να ζητήσεις βοήθεια» λένε ο Ζαχαρίας και η Δήμητρα που είναι 22 χρόνια μαζί.
Πέντε ψωμιά και 6 λίτρα γάλα κάθε μέρα!
Ο Ζαχαρίας θυμάται την έκπληξη του μανάβη, του κρεοπώλη και του φούρναρη, όταν εκείνος ζήτησε για πρώτη φορά τις μεγάλες ποσότητες που χρειάζεται η οικογένεια για το καθημερινό της τραπέζι. Εκείνοι νόμιζαν πως οι προμήθειες προορίζονταν για κάποιο… πάρτι!
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο για το μεσημεριανό φαγητό η Δήμητρα θα πρέπει να ετοιμάζει δύο ταψιά, με τουλάχιστον -για παράδειγμα- τρία κιλά πατάτες και 12-13 μπούτια, ενώ η οικογένεια χρειάζεται κάθε μέρα 5 ψωμιά και 6 λίτρα γάλα που «δεν φτάνουν αν δεν συνδυαστούν με κορν φλέικς». Αλλά κι ένα μεγάλο ψωμί του τοστ με 20 φέτες κασέρι και 20 φέτες γαλοπούλα ίσως να μη φτάσουν το πρωί για το σχολείο, ενώ άλλες τόσες ποσότητες χρειάζονται για το απογευματινό ή το βραδινό κολατσιό των παιδιών. Τουλάχιστον πέντε κιλά πατάτες πρέπει να καθαριστούν αν τα παιδιά τις θέλουν στο τηγάνι, ενώ στο βραδινό μενού μπαίνουν και τα φρούτα.

Πηγή: Πολίτης News, Εφημερίδα Ωραιοκάστρου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης