Οικογενειακή… επιχείρηση με λαθραία τσιγάρα!

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014, 11:40
Οικογενειακή… επιχείρηση με λαθραία τσιγάρα!
Εξαρθρώθηκε, έπειτα από επισταμένη έρευνα αστυνομικών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, εγκληματική ομάδα, η οποία προμηθευόταν και διοχέτευε στην αγορά, πακέτα τσιγάρα και καπνού, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης του Ελληνικού Δημοσίου.

Σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν πρωινές ώρες της 20-06-2014, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, συνελήφθησαν, δύο ομογενείς, ηλικίας 27 και 52 ετών (γιος και μητέρα) και 55χρονη αλλοδαπή συνεργός τους, καθώς κατελήφθησαν επ’ αυτοφώρω να διακινούν 537 πακέτα τσιγάρων, τα οποία είχαν αποκρύψει σε βαλίτσα.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για:

- σύσταση Συμμορίας
- παραβάσεις Νόμων Περί Τελωνειακού Κώδικα
- παραβάσεις Νόμων Περί Ρυθμίσεως Ζητημάτων που αφορούν στη Φορολογία καπνού και
- παραβάσεις του Νόμου Περί Πρόληψης και Καταστολής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη του κυκλώματος, με σκοπό την πώληση λαθραίων τσιγάρων και κατ΄επέκταση τον προσπορισμό παράνομου οικονομικού οφέλους, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε εγκληματική ομάδα (συμμορία), με διαρκή δραστηριότητα και συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Διακριτοί ρόλοι και συγκεκριμένο πλάνο δράσης

Αναφορικά με τους ρόλους και την εσωτερική διάρθρωση της σπείρας, διαπιστώθηκε ότι ο 27χρονος άνδρας προμήθευε με αδασμολόγητα πακέτα τσιγάρα την 52χρονη μητέρα του, η οποία με τη σειρά της τα διοχέτευε σε κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης.

Ως ενδιάμεσο σταθμό φύλαξης και απόκρυψης του παράνομου εμπορεύματος χρησιμοποιούσε κατάστημα που διατηρούσε η 55χρονη συνεργός τους. Τα χρήματα που αποκόμιζαν από την παράνομη δραστηριότητα, κατέληγαν στον 27χρονο, ο οποίος και τα διαχειριζόταν. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, διαπιστώθηκε ότι ο 27χρονος, ευρισκόμενος σε διαμέρισμα που διατηρεί στην περιοχή του κέντρου, παρέδωσε στη μητέρα του βαλίτσα με λαθραία τσιγάρα, την οποία λίγο αργότερα παρέλαβε και απέκρυψε η 55χρονη συνεργός τους στο κατάστημά της.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δύο διαμερίσματα που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της σπείρας, καθώς και σε έλεγχο που τους έγινε, βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν συνολικά:

• 5.326 αδασμολόγητα πακέτα τσιγάρα
• 67 λαθραία πακέτα καπνού
• 525 ευρώ προερχόμενα από πώληση λαθραίων τσιγάρων και
• 5 κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τις συνεννοήσεις τους και τις παράνομες συναλλαγές τους.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014, 11:52