Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής σε δασική έκταση στο νέο φρούριο της Κέρκυρας που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, πάνω από το παλιό λιμάνι. Στην περιοχή επιχείρησε μεγάλη πυροσβεστική δύναμη ενώ όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ευθύμης Γεωργακόπουλος, το ίδιο περιστατικό συνέβη πριν από μέρες στο νησί, στο ίδιο σημείο.

Λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν, η φωτιά να τύλιξε στις φλόγες τη χορτολιβαδική έκταση του νέου φρουρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πυροσβεστική περιόρισε εγκαίρως το μέτωπο. Το αποτέλεσμα της φλόγας ήταν η καύση 800 περίπου μέτρων ξερών χόρτων, ωστόσο, εξετάζεται αν η φωτιά ξεκίνησε από ένα ή περισσότερα σημεία καθώς και το αίτιο, αφού εκεί δεν υπάρχει πρόσβαση σε τουρίστες ή επισκέπτες…

Δείτε το βίντεο του αναγνώστη Κώστα Μώρου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δήμαρχος Κέρκυρας: Ηλίου φαεινότερο ότι είναι εμπρησμός

Ο δήμαρχος Κέρκυρας υποστήριξε ότι η φωτιά στο Νέο Φρούριο είναι σαφές ότι οφείλεται σε εμπρησμό: «Αν θες να αντιμετωπίσεις κάτι, κυνηγάς την αιτία. Η αιτία είναι ο εμπρηστής. Είναι ένα σχέδιο που στοχεύει να κάψει το νησί. Επομένως εκεί πρέπει να στραφούμε, να περιφρουρήσουμε όλοι τη γη μας, την περιουσία μας, τον τόπο μας. Και αυτό είναι καθήκον όλων. Αυτό γίνεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται κανένας αλγόριθμος για να το εξηγήσουμε αυτό, είναι ηλίου φαεινότερο».

Ο κ. Νικολούζος στις δηλώσεις τους, εμφανώς φορτισμένος, συμπλήρωσε: «Η υπόθεση συνηγορεί ότι υπάρχει ένα σχέδιο γενικότερο. Οι φωτιές στην Κέρκυρα ξέσπασαν σε σημεία που χρειαζόταν διάσπαση δυνάμεων. Το Νέο Φρούριο είναι σαφές ότι έχει γίνει στόχος. Η Πυροσβεστική ήταν σε άμεση ετοιμότητα καθώς βρισκόμαστε σε δείκτη επικινδυνότητας 4, και εμείς με όσες υποστηρικτικές δυνάμεις διαθέτουμε, ήταν σε διασπορά σε διάφορα σημεία. Ευτυχώς η άμεση κινητοποίηση είχε ως αποτέλεσμα να σβήσει άμεσα η φωτιά αλλά εμείς πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε ό,τι κακό».

Προβληματισμός στην Πυροσβεστική

Σύμφωνα με το διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα Ιόνια Νησιά, Ευθύμιο Γεωργακόπουλο, η φωτιά στο Νέο Φρούριο προβληματίζει τους άνδρες της υπηρεσίας: «Στο σημείο αυτό που ξέσπασε η φωτιά, ούτε τσιγάρο μπορεί κανείς να πετάξει, ούτε πρόσβαση υπάρχει, ούτε κάτι άλλο μπορεί να δημιουργήσει πυρκαγιά. Συν τοις άλλοις, την ώρα που αντιμετωπίζαμε τη φωτιά στο Φρούριο, ξέσπασαν ταυτόχρονα άλλες δύο φωτιές στα Καρουμπάτικα και τις Σινιές. Καταλαβαίνετε ότι έχουμε ένα μπαράζ πυρκαγιών και όχι μόνο στην Κέρκυρα, αυτή την ώρα εκτός των 12 πυρκαγιών στη Ζάκυνθο, ξέσπασαν άλλες 4 φωτιές στην Κεφαλονιά».

Πηγή: corfupress

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης