Εγκαινιάστηκε το Σάββατο η πρώτη Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη στο κέντρο της Αθήνας. Η Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη αποτελεί ιδέα και πρωτοβουλία των αρχιτεκτόνων Ελευθέριου Αμπατζή και Ειρήνης-Αιμιλίας Ιωαννίδου. Μετά τις τρεις πρώτες υπαίθριες ανταλλακτικές βιβλιοθήκες -η πρώτη στην Κηφισιά, η δεύτερη στη Στέγη και η τρίτη σε μόνιμη περιοδεία-, το vivliothiki.org μας συστήνει το νέο του δημιούργημα, που θα βρίσκεται μόνιμα εγκαταστημένο στο Κολωνάκι.

Η νέα βιβλιοθήκη έκανε το ντεμπούτο της στο ReMap4 και στην 4η Μπιενάλε της Αθήνας. Για να γίνει η ιδέα της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης του Κολωνακίου πράξη μεσολάβησαν πολλοί. Το δίκτυο Συν Αθηνά έδωσε το βήμα, ο κατασκευαστής Σκριμιζέας ΑΒΕΕ χορήγησε δωρεάν υλικά και υπηρεσίες, μια τυχαία γνωριμία με τον καλλιτέχνη Αντώνη Ντόνεφ (της γκαλερί The Breeder) στη βιβλιοθήκη της Κηφισιάς οδήγησε στην παραχώρηση του έργου τέχνης που με ψηφιακή εκτύπωση επένδυσε τις όψεις της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη θα ανήκει πλέον μαζί με την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη και τη Βιβλιοθήκη του Ιωάννειου Πνευματικού Κέντρου στο δυναμικό του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση στην παραδοσιακή έννοια της δημόσιας βιβλιοθήκης και εξελίσσει την κοινωνική αλληλεπίδραση που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των βιβλίων. Μια μοντέρνα κατασκευή στα πρότυπα μιας παραδοσιακής βιβλιοθήκης, με υλικό που το διαχειρίζονται οι χρήστες χωρίς εγγραφή σε κάποιο μητρώο, θα τοποθετηθεί στην πλατεία Δεξαμενής.

Η Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη θα λειτουργεί δίχως συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο, και με ελεύθερο ωράριο λειτουργίας 24 ώρες το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης Γεγονός η πρώτη Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013, 15:37

Πηγή βίντεο-φωτό: athenswalk
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης