Το πιο άγριο πρόσωπό της έδειξε στην Κρήτη η κακοκαιρία «Ωκεανίς», καθώς το πέρασμά της άφησε πίσω γκρεμισμένες γέφυρες, πλημμυρισμένους χειμάρρους και κατολισθήσεις.

Το πιο άγριο πρόσωπό της έδειξε στην Κρήτη η κακοκαιρία «Ωκεανίς», καθώς το πέρασμά της άφησε πίσω γκρεμισμένες γέφυρες, πλημμυρισμένους χειμάρρους, κατολισθήσειςΈνας άνθρωπος αγνοείται από χθες, όταν παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό του από χείμαρρο στο χωριό Εμπρόσνερο του Δήμου Αποκορώνου Χανίων. Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, πρόκειται για έναν κτηνοτρόφο, ηλικίας 61 ετών. Στις έρευνες εντοπισμού του συμμετέχουν άνδρες της αστυνομίας, δυνάμεις της ΕΜΑΚ και κάτοικοι της περιοχής. Κατά τη διάρκεια των ερευνών το αυτοκίνητο του κτηνοτρόφου εντοπίστηκε, αλλά ήταν άδειο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατέρρευσε η ιστορική γέφυρα του Κερίτη

Η ιστορική γέφυρα του Κερίτη στον Αλικιανό κατέρρευσε το μεσημέρι της Δευτέρας, καθώς δεν άντεξε το νέο χτύπημα της κακοκαιρίας, παρά τις προσπάθειες θεμελίωσης που προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Η γέφυρα άνοιξε προχθές το απόγευμα, εξαιτίας της μεγάλης κατολίσθησης στον Φουρνέ, προκειμένου να μην αποκλειστεί η πρόσβαση στην περιοχή από τα Χανιά, ωστόσο χθες το πρωί κατέρρευσε τμήμα της λίγο πριν από την είσοδο και λίγες ώρες αργότερα κατέρρευσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τμήμα γέφυρας κατέρρευσε και στο Ρέθυμνο αργά το βράδυ της Δευτέρας, μην μπορώντας να αντισταθεί στατικά στην ορμή των νερών από την Παλαιά Εθνική Οδό.

 

Πρόκειται για τη γέφυρα του Σταυρωμένου. Το τμήμα του δρόμου πέριξ της γέφυρας αποκλείστηκε χωρίς όμως να δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στη διέλευση των κατοίκων, μιας και πρόκειται για την παλαιά γέφυρα που ένωνε τον οικισμό με την Παλαιά Εθνική Οδό πριν από τη Χάραξη του ΒΟΑΚ.

Στο μεταξύ, μεγάλη προσοχή χρειάζεται στον δρόμο προς Σίσσες – Ηράκλειο λόγω των κατολισθήσεων που έχουν συμβεί στα πρανή τμήματα του βουνού και στα οποία δεν υπάρχει η προφύλαξή τους από τα ειδικά πλέγματα, όπως σε άλλα σημεία στη συγκεκριμένη διαδρομή.

Συνεχίζονται τα προβλήματα

Τα προβλήματα από την κακοκαιρία συνεχίζονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Πλατανιά.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμος, ο ποταμός Ιάρδανος παρουσιάζει υπερχείλιση, με αποτέλεσμα να είναι απροσπέλαστη η Παλαιά Εθνική Οδός, ενώ αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με τον ποταμό Ταυρωνίτη, στο ύψος των Βουκολιών και του Συριλίου.

Οι κάτοικοι που μένουν σε παραποτάμιους οικισμούς, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, πρέπει να είναι σε επιφυλακή για την ασφάλειά τους.

Παράλληλα, συστήνεται να αποφεύγεται -αν δεν είναι απολύτως αναγκαία- κάθε μετακίνηση μέχρι την παύση των φαινομένων, καθώς υπάρχει κίνδυνος από καθιζήσεις, κατολισθήσεις εδαφών και πτώση δένδρων. Κλειστή παραμένει η γέφυρα Πατελαρίου – Πλατανιά, η γέφυρα του Συριλίου στη θέση «Αυλωνίτη» και η γέφυρα του Ιάρδανου.

Εικόνες από τον Πλατανιά Ρεθύμνου

Επίσης, στην είσοδο του Ρεθύμνου από το Ηράκλειο, λόγω της παρατεταμένης βροχόπτωσης έχουν σχηματιστεί μεγάλες λακκούβες με νερά οι οποίες είναι επικίνδυνες καθώς επίσης και μικροί χείμαρροι επί του οδοστρώματος από την έλευση των ομβρίων υδάτων που κινούνται από τα ορεινά τμήματα και τις πλαγιές προς τη θάλασσα.

Στο μεταξύ, αρκετοί οικισμοί στα σύνορα του Νομού Ρεθύμνου με τα Χανιά αντιμετωπίζουν από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, τα οποία σχετίζονται με τις κατολισθήσεις που έχουν σημειωθεί.

Εκκενώθηκαν σπίτια

Αργά το βράδυ της Δευτέρας εκκενώθηκαν σπίτια στον Αλικιανό και στις Βουκολιές στα Χανιά, αλλά και κατοικίες στο Ρέθυμνο λόγω υπερχείλισης του ποταμού στον Πλατανιά.

Οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε ΚΑΠΗ και ξενοδοχεία. Ο ποταμός έχει υπερχειλίσει, επίσης, στα Δελιανά, όπου και εγκλωβίστηκαν κάτοικοι.

Κατέρρευσε τμήμα της γέφυρας του Σταυρωμένου

Επιχειρήσεις διάσωσης

Το βράδυ της Δευτέρας, η Π.Υ. Χανίων πραγματοποίησε αρκετές επιχειρήσεις απεγκλωβισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία επιχείρηση αφορούσε σε τριμελή οικογένεια που το σπίτι της βρισκόταν στο πιο υψηλό σημείο της περιοχής Δρακιανά, όπου εκτός από έντονες κατολισθήσεις καταγράφηκαν και πλημμυρικά φαινόμενα. Το νερό στο οδικό δίκτυο που οδηγεί προς το σπίτι έφτανε έως τα δύο μέτρα και σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια οι πυροσβεστικές αρχές χρησιμοποίησαν μέχρι και βάρκα για να βρουν τρόπο να προσεγγίσουν τους εγκλωβισμένους.

Εν τω μεταξύ, αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο οικογενειών από την περιοχή Χλιαρό του Δήμου Πλατανιά, ενώ και τα 10 εγκλωβισμένα άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο και είναι καλά στην υγεία τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης