Εικόνες ντροπής

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013, 12:09


Απίστευτες σκηνές, που θα κάνουν τον γύρο του κόσμου, εκτυλίχθηκαν σήμερα το πρωί έξω από τον σταθμό του μετρό στο Μεταξουργείο, κατά τη δωρεάν διανομή τροφίμων από παραγωγούς και επαγγελματίες των λαϊκών αγορών, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.
Οι εικόνες που διαδραματίστηκαν στο Μεταξουργείο είναι θλιβερές, με τους πολίτες να μαζεύουν ακόμη και από τον δρόμο τα πατημένα μαρούλια και τα κρεμμύδια. Έλληνες και μετανάστες είχαν ανάγκη να πάρουν ακόμη και από τα υπολείμματα.

Τα προϊόντα (σ.σ.: μαρούλια, ντομάτες, κρεμμύδια, πατάτες και πορτοκάλια) τελείωσαν γρήγορα και οι απογοητευμένοι πολίτες διαπληκτίζονταν άλλοτε με τους πωλητές των λαϊκών αγορών και άλλοτε με τους δημοσιογράφους.

(Εικόνες ντροπής στο Μεταξουργείο)

Η κατάσταση κάποια στιγμή ξέφυγε από κάθε έλεγχο, όταν οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να βάλουν μπροστά τα φορτηγά για να τα... φυγαδέψουν από τους μαινόμενους πολίτες.Βέβαια, οι πολίτες κυνηγούσαν τα φορτηγά και κάποιοι πετούσαν στον αέρα σακούλες με δυο-τρεις ντομάτες, που οι πιο τυχεροί κατάφεραν να πιάσουν.

Πολλοί έμειναν παραπονεμένοι, καθώς οι πάγκοι είχαν αδειάσει. Παρ' όλα αυτά, περίμεναν στωικά και δεν απομακρύνονταν.Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών κ. Μόσχος ζήτησε συγγνώμη από τον κόσμο, επειδή δεν υπήρχαν άλλα προϊόντα να μοιραστούν, αλλά και για την κακή εικόνα που έδωσε η εκδήλωση αυτή, η οποία μεταδόθηκε από όλα τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και τις τηλεοράσεις, προβάλλοντας την εικόνα της φτώχειας των Ελλήνων πολιτών...

Όταν ρωτούσαμε, ωστόσο, τους πολίτες αν έχουν ανάγκη αυτά τα τρόφιμα, απαντούσαν ευθέως «ναι» και τα έβαζαν με τους πολιτικούς που έφεραν τη χώρα σε αυτήν την κατάντια..Να σημειωθεί πως αρχικά η διανομή ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο Σύνταγμα, ωστόσο η αστυνομία δεν επέτρεψε στους παραγωγούς να συγκεντρωθούν εκεί, καθώς θεώρησε ότι διαταράσσεται η κυκλοφορία των πολιτών, και έτσι μεταφέρθηκαν στο Μεταξουργείο. Ωστόσο, κάποιοι εξ αυτών παρέμειναν στην πλατεία Συντάγματος, όπου κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα διαμαρτυρήθηκαν κατά της κυβέρνησης. Στη σημερινή κινητοποίηση δεν συμμετέχουν οι παραγωγοί από την Ανατολική Αττική.

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών σημειώνει ότι: «Οι αλλαγές που επέρχονται καταργούν την ισοβιότητα της άδειας και εισάγουν την ισχύ της για τρία χρόνια και στη συνέχεια τη διεκδίκηση εναπαναδειοδότησης, μαζί με τους υπόλοιπους αιτούντες αδείας».Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι καταργείται:

1) κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητάς μας, αφού τα τρία χρόνια δεν είναι ικανός χρόνος απόσβεσης οποιασδήποτε επένδυσή μας.

2) η υιοθέτηση και εξυπηρέτηση οποιουδήποτε οικογενειακού και προσωπικού στόχου, αφού δεν θα γνωρίζουμε αν μετά από τρία χρόνια θα έχουμε εργασία ή όχι

3) η λαϊκότητα, η αμεσότητα, η ανάπτυξη προσωπικής επαφής στο πιο ζωντανό τμήμα του εμπορίου στη χώρα μας, αφού οι πωλητές θα εναλλάσσονται ανά τριετία.


Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιαμτσίκας
Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013, 13:28