Ηλεία: Οικολογική καταστροφή στην παραλία Δουνέικων – Παλουκίου

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012, 14:35
Ηλεία: Οικολογική καταστροφή στην παραλία Δουνέικων – Παλουκίου
Πρωτοφανής οικολογική καταστροφή καταγγέλλεται από κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς ότι έχει συντελεστεί τις τελευταίες εβδομάδες σε έκταση περίπου εκατό στρεμμάτων στην περιοχή ανάμεσα στο Παλούκι και την Αγία Μαρίνα Δουνέικων του Δήμου Ήλιδας.

Πέρα από τη διαπίστωση της κοπής δεκάδων δέντρων και της ισοπέδωσης των αμμόλοφων, έχουν καταστραφεί δύο μνημεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δύο γερμανικά πολυβολεία.Χθες το πρωί, κλιμάκιο, με επικεφαλής τη βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, επισκέφτηκε τον χώρο στην περιοχή «Λάδι», όπου προέβη στις παραπάνω διαπιστώσεις. Τη βουλευτή συνόδευαν ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αλήσιος Λόφος Κυριάκος Γούναρης, με το μέλος Δημήτρη Κουγιανό, οι Γιώργος Τζαβάρας και Χαράλαμπος Κοντοπανάγος μέλη της Κίνησης Πολιτών Αμαλιάδας, ο πρώην προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας Νίκος Παπαβασιλείου, ο τοπογράφος – μηχανικός Γιώργος Πολλάτος και ο Δημήτρης Πέππας, μέλος του κινήματος «Δεν Πληρώνω».

Διαπίστωσαν, λοιπόν, πως η ισοπέδωση ήταν πρόσφατη από βαρέος τύπου χωματουργικά μηχανήματα σε μεγάλη έκταση. Οι αμμόλοφοι είχαν ισοπεδωθεί και τα μνημεία – πολυβολεία είχαν καταστραφεί ολοκληρωτικά.

«Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι τεράστια, αφού το φυσικό ανάγλυφο έχει υποστεί βάναυση κακοποίηση καθώς και η χλωρίδα στην εν λόγω περιοχή, αποτελούμενη από δέντρα και θάμνους. Το τοπίο θυμίζει ''κρανίου τόπο'' μέχρι τη θάλασσα.

Επειδή οι εργασίες επαναλαμβάνονται κατά διαστήματα και για να μη βρεθούμε μπροστά σε ακόμα μεγαλύτερης έκτασης καταστροφή του φυσικού και ιστορικού περιβάλλοντος της περιοχής μας, ζητήσαμε την άμεση επέμβαση κάθε αρμόδιας εμπλεκόμενης Αρχής, όπως πράξει τα δέοντα» ανέφερε χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση η κα Γεωργοπούλου - Σαλτάρη.

Το θέμα είναι γνωστό στο Δασαρχείο Αμαλιάδας, που έχει προβεί στις απαραίτητες διοικητικές πράξεις, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα η καταγγελία θα κατατεθεί στον εισαγγελέα Αμαλιάδας.

Δείτε το βίντεο από την επίσκεψη στην περιοχή:Πηγή: ilialive.gr

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012, 16:01