Μπορεί οι μέρες να περνούν και ο καιρός να έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο, παρ’ όλα αυτά ο «Φοίβος» άφησε πίσω του σημαντικές καταστροφές σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Μια εξ αυτών είναι και η περιοχή Αγουλινίτσας, που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει κάθε χρόνο προβλήματα με πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις. Απελπισμένοι πλέον οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής, που βλέπουν το μέλλον τους αρκετά δυσοίωνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Συγκεκριμένα, αρκετοί ήταν αυτοί που βρέθηκαν στις εκτάσεις «της λίμνης Αγουλινίτσας» όπως την αποκαλούν μετά και τις τελευταίες καταστροφικές βροχοπτώσεις των περασμένων ημερών.

Ένα απέραντο «θαλασσινό τοπίο» είναι αυτό που αντικρίζει κανείς επισκεπτόμενος την περιοχή, αφού εκατομμύρια τόνοι νερό έχουν «πνίξει» τις εκτάσεις των αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής, προκαλώντας παράλληλα τεράστια οικονομική ζημιά στο εισόδημά τους.

Στο σημείο βρέθηκε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Συντονισμού Κοινωνικών και Παραγωγικών φορέων της Π.Ε. Ηλείας και Βοηθός Περιφερειάρχη Παναγιώτης Πλατανιάς, ο οποίος θέλησε να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή προκειμένου να προωθήσει το ζήτημα στους αρμόδιους φορείς.

Δίχως μέλλον!

Ως τελειωτικό χτύπημα θεωρούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής τα αποτελέσματα που άφησε πίσω του η κακοκαιρία «Φοίβος» που έπληξε τη χώρα το περασμένο διάστημα, αφού για ακόμα μια φορά αποδείχθηκε πως η Πολιτεία δε μερίμνησε για τέτοιου είδους καταστάσεις και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι ελπίδες τους για το μέλλον έχουν πλέον χαθεί, καθώς αρκετά χρήματα δαπανήθηκαν για τις συγκεκριμένες καλλιέργειες με τις οποίες θα τρέφονταν και τα ζώα τους, τα οποία αναγκάζονται πλέον να ζουν σε άθλιες καταστάσεις εξαιτίας της ανεβασμένης στάθμης νερού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ακολουθούν δηλώσεις αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής που βλέπουν δυσοίωνο το μέλλον μετά από την καταστροφή των περιουσιών τους:


Διονύσης Κλεφτονικολός:
«Επιθυμούμε να μάθουμε ποίου ευθύνη είναι η σωστή λειτουργία του αντλιοστασίου, που υπολειτουργεί σημαντικά. Έχω τόσα εντός των χωραφιών. Τι μπορώ να κάνω; Θα μαζευτούμε 15 άτομα και θα πάμε στον εισαγγελέα για να μας υποδείξει τον υπεύθυνο».

Νίκος Παπουτσογιαννόπουλος: «Τίποτα απολύτως δε δουλεύει. Η κατάσταση είναι δραματική. Έχουμε χάσει όλη την παραγωγή μας και ο εφιάλτης δεν φαίνεται να έχει τελειωμό».

Θανάσης Τσουραμάνης: «Έχουμε τελειώσει. Έχουμε ζώα στο γαλάρι εγκλωβισμένα. Τα νερά είναι παραπάνω από 10 μέρες στα χωράφια και δεν ενδιαφέρεται κανένας. Την εποχή που αποξηράνθηκε η λίμνη, το αντλιοστάσιο δούλευε και έδιωξε τα νερά. Πλέον είναι ασυντήρητο. Η οικονομική ζημιά είναι τεράστια και ξεπερνά τα 15.000€. Η ζημιά όμως είναι μεγάλη και για αγρότες και για κτηνοτρόφους».

Διονύσης Παπουτσογιαννόπουλος:
«Όσες προσπάθειες έχουμε κάνει με σπορές για να τρώνε τα ζώα μας, χάθηκαν σε μικρό διάστημα. Σε μας δε δίνει σημασία κανείς. Καλύτερα να βρίσκαμε τα ζωντανά μας πνιγμένα μαζί με εμάς, παρά να βλέπουμε πως δεν έχουν να φάνε. Αυτό το χάλι πότε θα φύγει;»

Χρήστος Μπόκολος: «Για 10 ημέρες είμαστε πλημμυρισμένοι. Τα ζώα έχουν τραυματιστεί και δεν έχουν να φάνε. Κάτω απ’ το νερό βρίσκονται τεράστιες εκτάσεις καλλιεργειών. Το αντλιοστάσιο υπολειτουργεί και σε συνδυασμό με τα πολλά νερά φέτος, η κατάληξη ήταν μοιραία. Πέθαναν οι κτηνοτρόφοι από Αγουλινίτσα μέχρι κάτω Σαμικό. Πρέπει η πολιτεία να νοιαστεί και το ζήτημα να φτάσει στον πρωθυπουργό, για να δει τα χάλια της περιοχής. Η «λίμνη» αυτή φέτος δεν πρόκειται να καλλιεργηθεί. Έχουμε πεθάνει και δεν ξέρουμε πως θα καλύψουμε τα έξοδα».
Πηγή: patrisnews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης