Ενάμιση μήνα πριν από την τελετή Αφής της Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο της Βραζιλίας και τα σκουπίδια βρίσκονται ακόμα στους δρόμους της Αρχαίας Ολυμπίας και του Πύργου.

Αν δεν μαζευτούν άμεσα, οι εικόνες ντροπής από την κοιτίδα του ολυμπισμού θα κάνουν τον γύρο του κόσμου, βυθίζοντας την Ελλάδα του πολιτισμού και της ιστορίας πιο βαθιά στην ανυποληψία, αποδεικνύοντας πως οι Νεοέλληνες καμία σχέση δεν έχουν με τους αρχαίους προγόνους τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο και μόνο η εικόνα του λαμπαδηδρόμου που θα περνά δίπλα από τα βουνά των σκουπιδιών αρκεί για να καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει από τον μύθο που κρατά ακόμα όρθια την Ολυμπία και ζωντανό το πανίσχυρο, παγκοσμίως, brand name της.

Η αδυναμία να οργανώσουν οι φορείς της Ελλάδας και της Ηλείας μια άρτια τελετή και να μεταφέρουν μια μοναδική εικόνα σε όλο τον κόσμο μπορεί να δώσει αφορμές στο εξωτερικό για να χαθούν ιστορικά κεκτημένα της χώρας μας και της Ολυμπίας…

Οι καθυστερήσεις στη μεταφορά των σκουπιδιών από τον Πύργο και την Ολυμπία σε όμορους ΧΥΤΑ προκαλούν εκνευρισμό και ανησυχία τόσο στη δημοτική αρχή της Αρχαίας Ολυμπίας όσο και στην οργανωτική ομάδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, που σε καμία περίπτωση δεν θέλει να σκέφτεται πως θα βρεθεί αντιμέτωπη τις ημέρες της μεγάλης γιορτής με μια τέτοια κατάσταση.
Πώς θα μπορούσαμε να δικαιολογηθούμε για το χάλι μας στον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, στην πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, που αναμένεται να είναι παρόντες στη μεγάλη γιορτή, και σε τόσους άλλους επίσημους προσκεκλημένους από όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε μια τέτοια γιορτή, που όλοι περιμένουμε το μεγάλο γεγονός για να προβληθεί η χώρα και ο τόπος μας στο εξωτερικό, η παραμονή των σκουπιδιών στους δρόμους ασφαλώς και είναι για εμάς ένας εφιάλτης. Ένα πρόβλημα που όσο περνούν οι ημέρες και πλησιάζουμε στην ώρα της τελετής Αφής στις 21 Απριλίου, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του φόβου που έχουμε εάν εξακολουθήσουν να υπάρχουν τα σκουπίδια στους δρόμους» είπε ο κ. Κοτζιάς.

«Κάνω επίκληση στην Περιφέρεια, στο υπουργείο, να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος. Είναι κάτι που, όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένως, μας ξεπερνά. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε άμεσα τη λύση που χρειάζεται. Ειδάλλως, ό,τι σχεδιάζουμε για την τελετή αφής και τις παράλληλες εκδηλώσεις θα είναι περιττά από τη στιγμή που θα παραμένουν τα σκουπίδια στους δρόμους» πρόσθεσε.
Όπως σχολίασε ο κ. Κοτζιάς, το πρόβλημα δεν είναι μόνο μέσα στα όρια του δήμου αλλά και στη διαδρομή προς την Ολυμπία από τον Πύργο. «Τι θα δουν οι επισκέπτες που θα φτάσουν στην περιοχή μας; Και λίγες ημέρες πριν έχουμε και τον 2ο Διεθνή Μαραθώνιο Ολυμπίας στις 27 Μαρτίου» είπε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας απαντώντας σε σχετική ερώτηση επικαλέστηκε και την ανησυχία που υπάρχει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για το θέμα. «Ασφαλώς και μας το τονίζουν σε κάθε μας επικοινωνία. Μας τονίζουν αυτό το πρόβλημα και είναι μεγάλο ζήτημα για εμάς. Πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ, ώστε πριν από την Αφή να έχει λήξει το ζήτημα» ανέφερε.

Προτάσεις για επίλυση

Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε πως ο δήμος αναζήτησε λύσεις, γνωρίζει ότι υπάρχουν ακόμα ζητήματα με τον ΧΥΤΑ Παλαίρου, αλλά παράλληλα πρότεινε μια τολμηρή λύση, η οποία ωστόσο θα δεχθεί σίγουρα τα πυρά από τους κόλπους της Αυτοδιοίκησης.

«Μπορεί να δοθεί λύση μέσα από τον ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς. Το έργο έχει ολοκληρωθεί, όμως για να παραδοθεί εκκρεμούν οι δοκιμές για να προχωρήσει και η παράδοσή του. Για να γίνουν οι δοκιμές πρέπει να πέσουν κάποια σκουπίδια. Ενδεχομένως μπορεί αυτό να δώσει λύση, με τα σκουπίδια που υπάρχουν στους δρόμους σήμερα. Εφόσον απαιτείται να γίνει η δοκιμή γιατί να μη γίνει με τα υπάρχοντα σκουπίδια, δίνοντας ανάσα στους δήμους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και αν δεν δημιουργείται πρόβλημα και στη διαδικασία της ενδιάμεσης λύσης» δήλωσε ο Θύμιος Κοτζιάς.

ΠΗΓΗ: ilialive.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης