Το παράδειγμα άλλων συμπατριωτών τους που προηγήθηκαν στο Ναύπλιο και το Ηράκλειο της Κρήτης και ίσως και αλλού, αποφάσισε να ακολουθήσει ένα ζευγάρι Γερμανών φιλελλήνων που έχουν πολύ στενούς δεσμούς με την Αρχαία Ολυμπία και οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν το μερίδιό τους στην Ελλάδα για το κατοχικό δάνειο που το ίδιο το Γερμανικό κράτος αρνείται να καταβάλλει!

Μάλιστα, πριν ένα μήνα, ενημέρωσαν για την πρόθεσή τους με επιστολή τους τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, εξηγώντας τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτήν τους την απόφαση, της καταβολής 300 ευρώ προς το Ελληνικό δημόσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Ο Wolfgang και η Monica Decker, με πλούσιο συγγραφικό έργο ο Wolfgang όπου αρκετά από τα βιβλία του έχουν σχέση με την Αρχαία Ελλάδα και τον Ολυμπισμό, το ένα εξ αυτών έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά με τίτλο «Ο Ολυμπισμός στην Ελληνική Αρχαιότητα- Από τους Μινωϊκούς στους Ολυμπιακούς Αγώνες» και η σύζυγός του εικαστικός, έργα της έχουν εκτεθεί στην Γκαλερί «ΟΡΦΕΥΣ» στην Αρχαία Ολυμπία, λατρεύουν τη χώρα μας και τον Πολιτισμό μας και είναι φιλέλληνες και Ολυμπιστές.

Το ζευγάρι των Γερμανών σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Πρωϊνής», έχει επισκεφθεί κατ’ επανάληψη την Ολυμπία και περνούν μεγάλα διαστήματα εδώ, ενώ διατηρούν πολύ φιλικές σχέσεις με τον ιδιοκτήτη της Γκαλερί « ΟΡΦΕΥΣ» κ. Αποστόλη Κοσμόπουλο, τον οποίο όπως πληροφορηθήκαμε ενημέρωσαν για την επιστολή που έστειλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα στην επιστολή τους αυτή προς τον κ. Κοσμόπουλο, υπάρχει μια χαρακτηριστική υποσημείωση την οποία και αξίζει να αναφέρουμε, αφού αποδεικνύει το μεγαλείο του πνεύματος και την συναίσθηση της ευθύνης του ζευγαριού, απέναντι στους πολίτες της χώρας μας που τους υποδέχονται πάντα φιλόξενα χωρίς να κολλά στο παρελθόν: « Το γράμμα που γράψαμε στον Πρόεδρο της Ελλάδας, μας κάνει λίγο πιο ελεύθερους πριν από το νέο ταξίδι μας στην χώρας σας…»! Αποκαλούν δε την πράξη τους αυτή «ταπεινή χειρονομία» με την οποία όπως λένε δεν ξεχνούν ούτε θέλουν να διαγράψουν τα αμέτρητα κακά που έκαναν οι Γερμανοί στην Ελλάδα την περίοδο της Κατοχής.

Τι αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Wolfgang και η Monica Decker στην επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που είναι γραμμένη στα Γερμανικά και μεταφρασμένη και στα Ελληνικά αναφέρουν τα εξής:

«Σεβαστέ κύριε Πρόεδρε

Το 1942 – τότε ήμουνα ενός χρόνου και η γυναίκα μου Μόνικα γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου εκείνου του έτους- η Γερμανία κάτοχος της Ελλάδας, εζήτησε το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο από τους Έλληνες. Ποτέ η Γερμανική κυβέρνηση δεν επλήρωσε πίσω τα χρέη. Όπως φαίνεται, μαζί με τους τόκους, σήμερα πρόκειται για ένα ποσόν 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε Γερμανός έχει χρέος απέναντι στην Ελλάδα περίπου 150 ευρώ. Η γυναίκα μου και εγώ, έχουμε σκοπό να πληρώσουμε το μερίδιό μας, δηλαδή 300 ευρώ. Σας παρακαλούμε να μας ονομάσετε έναν λογαριασμό για να στείλουμε το ποσόν στην Ελλάδα.

Θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι με αυτήν την ταπεινή μας χειρονομία, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε στα αμέτρητα κακά που κάνανε οι Γερμανοί στην Ελλάδα την εποχή της Κατοχής. Κάναμε τακτικά ταξίδια στη χώρα σας και κανείς ποτέ δεν μας έκανε το χρέος θέμα της συνομιλίας μας. Θαυμάζουμε την μεγαλοθυμία των συμπολιτών σας.

Μετά τιμής
Wolfgang and Monica Decker».

Το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» είχε γράψει για το πρώτο ζευγάρι που ήρθε στο Ναύπλιο και πλήρωσε το χρέος του απέναντι στην Ελλάδα και είχε αναφερθεί στον συμβολισμό αυτής της χειρονομίας για να συνειδητοποιήσουν οι Γερμανοί πολίτες το θέμα του κατοχικού χρέους που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, ως προσωπική υποχρέωση του κάθε Γερμανού πολίτη να καταβάλλει το μερίδιο που του αντιστοιχεί από τις αποζημιώσεις που χρωστά η χώρα τους για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Έκτοτε το παράδειγμά τους το ακολούθησε ένα ακόμα ζευγάρι Γερμανών φιλελλήνων στο Ηράκλειο και τώρα ο Wolfgang και η Monica Decker, που είναι άνθρωποι καλλιεργημένοι, λατρεύουν την Αρχαία Ελλάδα και τον Πολιτισμό μας.

Πηγή: ilialive.gr

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης