Το καλοκαίρι του 2023 ολοκληρώνεται η παράδοση των 18 γαλλικών μαχητικών Rafale στη χώρα μας, ενώ στο τέλος του 2021 η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει ήδη τα πρώτα 6. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας η παράδοση των μαχητικών -καινούργια και μεταχειρισμένα- θα γίνεται τμηματικά, αρχής γενομένης από τον επόμενο Ιούνιο. Στα τέλη του 2022 δε, θα έχουν παραδοθεί τα 12 αεροσκάφη. Οι πρώτοι τέσσερις πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβούν στη Γαλλία για εκπαίδευση στις αρχές του 2021.

Τα Rafale, η προμήθεια των οποίων ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό στην προηγούμενη ΔΕΘ, θα αντικαταστήσουν τα MIRAGE. Από τα 18 αεροσκάφη, τα έξι (δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια) είναι καινούργια και τα δώδεκα μεταχειρισμένα (δύο διθέσια και δέκα μονοθέσια).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συνολικό κόστος των αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ  για τα 18 αεροσκάφη και 400 εκατ. ευρώ  για τα όπλα τους, τα οποία περιλαμβάνουν κατευθυνόμενα βλήματα “METEOR”, καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη (“MICA”, “SCALP”, ”EXOCET”).

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή αυτή που περιλαμβάνει και μεταχειρισμένα αεροσκάφη, ήταν η δυνατότητα άμεσης παράδοσης αριθμού αυτών,, προκειμένου να αυξηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα κατακόρυφα η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και η συμπίεση του κόστους προκειμένου να διατεθούν πόροι και σε άλλα οπλικά συστήματα των τριών κλάδων που είναι αναγκαία.

Όπως επισημαίνεται, το αεροσκάφος Rafale είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών και αποτελεί ότι πιο σύγχρονο και αξιόμαχο διαθέτει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ενώ παράλληλα μπορεί να μεταφέρει τα ειδικά όπλα που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο, χωρίς να είναι αναγκαίες νέες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προσθέτουν πηγές του υπουργείου, «η γαλλική πλευρά ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς την κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία “Dassault”, παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας τους».

Αύριο Παρασκευή στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης