«Είμαστε κομπλεξικοί με την Αθήνα»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2014, 13:13
«Είμαστε κομπλεξικοί με την Αθήνα»
Στον «φαρισαϊσμό» και την «ανωριμότητα» της αντιπολίτευσης που δέχεται, στην απουσία ευρωπαϊκής κουλτούρας από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης - που είναι «κομπλεξικοί με την πρωτεύουσα και χωριάτες σε σχέση με την πόλη» - στο σκουλαρίκι που φοράει και στον σχεδιασμό της δεύτερης θητείας του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μπουτάρης σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο περιοδικό Εξώστης.

«Δεν μπορώ να μας χαρακτηρίσω Ευρωπαίους. Είμαστε κομπλεξικοί με την πρωτεύουσα και χωριάτες σε σχέση με την πόλη μας. Η αποθέωση της Θεσσαλονίκης θα είναι να έχει ο κόσμος αρνιά στα μπαλκόνια του. Το τραγικό χαρακτηριστικό αυτής της πόλης είναι η εσωτερική μετανάστευση, που από το 1960 και μετά έφερε μη αστικές οικογένειες, οι οποίες, όχι μόνο δεν αφομοιώθηκαν σ’ αυτήν, αλλά και μετά από τόσες δεκαετίες δεν κατάφεραν να εξισωθούν με τη νοοτροπία του σύγχρονου αστικού τρόπου ζωής. Βέβαια, δε βοήθησε καθόλου σ’ αυτό και η επαρχιώτικη νοοτροπία που είχε η προηγούμενη διοίκηση με τη συστηματική αντιπαράθεση με την πρωτεύουσα, με την γκρίνια, κτλ»., λέει στην αρχή της συνέντευξής του ο Γιάννης Μπουτάρης όταν ερωτάται για το έργο ευρωπαϊκών προδιαγραφών της παραλίας της Θεσσαλονίκης και για την ευρωπαϊκή νοοτροπία των κατοίκων της πόλης.

O ίδιος εξηγεί παρακάτω: «Ακόμα και σήμερα, με τα χιλιάδες προβλήματα και αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, υπάρχει κόσμος που μου χρεώνει την έλλειψη στολισμού της πόλης. Ο Δήμος δεν έχει χρήματα, και θεωρώ τραγική πρόκληση, όταν δεν μπορούμε να συντηρήσουμε τα συσσίτια, να ασχοληθώ με στολισμούς, λαμπάκια και έλατα-και απορώ πώς εξακολουθούν και υπάρχουν άνθρωποι που επιμένουν να αποζητούν τα πανηγύρια.

Αναγνωρίζουμε φυσικά ότι ο στολισμός της πόλης στηρίζει την εορταστική αγοραστική κίνηση, αλλά θα μπορούσαν οι πολίτες να συνεισφέρουν, στολίζοντας ο καθένας σχεδόν ανέξοδα το χώρο μπροστά στο μαγαζί του ή το μπαλκόνι του και συμμετέχοντας έτσι ενεργά σ’ όλη την ιστορία του εορτασμού».

«Ας φορέσουν κι αυτοί σκουλαρίκι»


Δεν είναι παράπονο, πάντως, λέει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και εξηγεί: «Αυτό είναι μια διατύπωση της ανώριμης αντιπολίτευσης που δέχομαι. Αντί να εστιάσουν στα λάθη που έχουν κατά καιρούς γίνει, και να έρθουν να συζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων μας, σχολιάζουν, μεταξύ άλλων, το σκουλαρίκι που φοράω. Φόρα κι εσύ αν θέλεις. Δεν είναι κακό. Είναι σαν τα ανόητα σχόλια για το ταξίδι μου στον Βόλο, όπου πήγα με δικό μου αυτοκίνητο, με δικό μου οδηγό, με τη βενζίνη πληρωμένη από το δικό μου πορτοφόλι, και πάλι βρήκαν και λέγανε-και, στην τελική, αν ήθελα να πάω με γκόμενα, όπως τους είπα, δε θα τους έδινα και λογαριασμό. Πρόκειται για τρομερό φαρισαϊσμό».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2014, 13:21