Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

«Είμαστε σε σαφή φάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας, είναι ξεκάθαρο,  και τα πράγματα θα είναι καλύτερα μετά το Πάσχα» λέει στη «Ζούγκλα», ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καθηγητής και η ομάδα το είναι γνωστό πως σε συνεργασία με δύο ιταλικά πανεπιστήμια αποκωδικοποιούν καθημερινά την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

 

«Η φάση αποκλιμάκωσης περιμένουμε να συνεχιστεί παρά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Κι αυτό γιατί υπάρχει και μεγάλο ποσοστό φυσικής ανοσίας και εμβολιασμού. Η διασπορά θα παραμείνει πτωτική για ένα με δύο μήνες σίγουρα, κι αυτό είναι δεδομένο», προσθέτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 «Αν συνεχίσουμε έτσι η πλατφόρμα μας προβλέπει πως στις Αρχές Μαΐου ο μέσος εβδομαδιαίος όρος των νέων μολύνσεων θα κυμανθεί περίπου στις 4.000 – 5.000 ενώ τον Ιούνιο μπορούμε να μιλάμε για την καλύτερη φάση με 1.000 – 1.900 περιστατικά», διευκρινίζει.

Σχετικά με το εάν υπάρχει κίνδυνος αύξησης των μολύνσεων λόγω της μεγάλης κινητικότητας των εκδρομέων του Πάσχα αλλά και του συνωστισμού, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης τονίζει πως «κάτι τέτοιο δεν θα υπάρξει δεδομένων των καλών καιρικών συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν. Καλό όμως είναι να προσέχουμε τους αγαπημένους μας παππούδες και γιαγιάδες… ας κάνουμε ένα self test πριν τους δούμε. Το να προστατέψουμε τους πιο ευπαθείς ανάμεσά μας είναι κοινή λογική και αγάπη».

Πότε βλέπετε να βγάζουμε τελείως τις μάσκες ;

Στο ερώτημα αυτό ο καθηγητής του ΑΠΘ απαντά: «Εάν φτάσουμε σε διασπορά κάτω των 5.000 μολύνσεων και το τηρήσουμε, εκεί μπορούμε να συζητάμε σοβαρά για άρση της μάσκας διότι ότι και να συμβεί μια έξαρση  μπορείς να την ελέγξεις. Αυτό σημαίνει πως μέσα Ιουνίου θα μπορούμε να πούμε ότι ναι βγάζουμε την μάσκα με σχετική άνεση».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρεται και στην κατάσταση που επικρατεί στη Σαγκάη με το σκληρό lockdown εξηγώντας – κατά την άποψή του – για ποιο λόγο συμβαίνει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης