Σε…υπερσύγχρονα στούντιο αναμένεται να μετατραπούν οι δικαστικές αίθουσες. Η ελληνική Δικαιοσύνη φιλοδοξεί να αποκτήσει μια νέα «όψη» με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έννοιες όπως η τηλεσυνεδρίαση, η τηλεκατάθεση αλλά και η εικονοτηλεδιάσκεψη πρόκειται να αποτελέσουν την καινούργια πραγματικότητα στα πολιτικά δικαστήρια της χώρας.

Σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που κατατέθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης,  Χαράλαμπο Αθανασίου, για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας προβλέπεται η καθιέρωση της τηλεσυνεδρίασης, τηλεκατάθεσης και εικονοτηλεδιάσκεψης στα ελληνικά δικαστήρια με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους που ξεκινά στις 17 Σεπτεμβρίου 2013:

-Τηλεκατάθεση είναι η προφορική εξέταση των προσώπων που δεν έχουν για οποιοδήποτε λόγο τη δυνατότητα να παρευρίσκονται στην αίθουσα του δικαστηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Τηλεσυζήτηση είναι η διαδικασία συζήτησης με τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας, τα οποία επιτρέπουν τη διεξαγωγή της συζήτησης από το δικαστήριο, μολονότι ορισμένα από τα πρόσωπα που συμμετέχουν στη δίκη βρίσκονται σε άλλο τόπο εκτός της αίθουσας του δικαστηρίου.

-Εικονοτηλεδιάσκεψη είναι η χρησιμοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας με την οποία καθίσταται δυνατή η μέσω τηλεπικοινωνιακής ζεύξης σε πραγματικό χρόνο μετάδοση εικόνας και ήχου με την οποία τα πρόσωπα, τα οποία μολονότι δεν παρευρίσκονται στην αίθουσα του δικαστηρίου, μπορούν να βλέπουν, να ακούν και να επικοινωνούν ταυτόχρονα με τα πρόσωπα που βρίσκονται στη δικαστική αίθουσα και αντίστροφα.

Επίσης, πρόσωπα που δεν παρευρίσκονται στη δικαστική αίθουσα θεωρούνται οι διάδικοι, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι, οι μάρτυρες, οι πραγματογνώμονες και οι διερμηνείς ή άλλα πρόσωπα που ορίστηκαν από το δικαστήριο να βοηθούν τους μάρτυρες ή την όλη διαδικασία.

Όσον αφορά στα έγγραφα τα οποία απαιτούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μπορεί να παρουσιάζονται με τη χρησιμοποίηση χωριστής μηχανής εικονοληψίας εγγράφων. Σε περίπτωση που δεν διατίθεται τέτοιος εξοπλισμός, οι δικαστικές αίθουσες πρέπει να διαθέτουν fax.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης