Η έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από τους κυβερνώντες θα μείωνε τις απώλειες του ΑΕΠ το χρονικό διάστημα 2008-15 κατά 18 δις ευρώ (επί συνόλου 66), εκτιμά ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ο Νίκος Βέττας υποστηρίζει ότι η ύφεση μετά το 2009 ήταν αναπόφευκτη εξέλιξη για την ελληνική οικονομία, με τα ελλείμματα να διογκώνονται και το χρέος να συσσωρεύεται. Ωστόσο, υπήρξαν σοβαρές καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ανάλογα με τους επιμέρους υπολογισμούς, θα μπορούσαμε να έχουμε ισορροπήσει με ύφεση σωρευτικά της τάξεως του 15-16% από το 2008. Δηλαδή, περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μικρότερη από αυτήν που είχαμε».

Όπως αναφέρει, παρατηρήθηκε «έλλειψη πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης, που μαζί με την αργή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων απομάκρυνε τις επενδύσεις και απέτρεψε την αύξηση των εξαγωγών».

«Εάν η Ελλάδα είχε ακολουθήσει τον δρόμο που είχε χαραχτεί από τις αρχές τις κρίσης στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών, η ελληνική ύφεση δεν διέφερε και πολύ από των άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης» καταλήγει ο κ. Βέττας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Συνέντευξη-σοκ για την κυβέρνηση Καραμανλή: Κατέστρεψαν την οικονομία το 2009 λόγω ανικανότητας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης