ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία ζητούν από την Ελλάδα την έκδοση του Mr. Bitcoin

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018, 18:05
ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία ζητούν από την Ελλάδα την έκδοση του Mr. Bitcoin
Τρεις χώρες «ερίζουν» για την έκδοση του αποκαλούμενου Mr. Bitcoin με τη Γαλλία να παίρνει… σειρά μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, ζητώντας από τις δικαστικές αρχές της Ελλάδας να του παραδώσουν τον Αλεξάντερ Βίνικ. Και αυτή τη φορά το λόγο έχει ο Άρειος Πάγος που θα αποφασίσει για την τύχη του «περιζήτητου» Mr Bit Coin.

Το πρωί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής τάχθηκε υπέρ της έκδοσης του Αλεξάντερ Βίνικ στη Γαλλία, ζητώντας την απόρριψη της έφεσης που έχει καταθέσει ο εκζητούμενος κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης που έκανε δεκτή την έκδοσή του.

Η συζήτηση, η οποία θα συνεχιστεί στις 29 Νοεμβρίου, διεξήχθη πάντως σε φορτισμένο κλίμα καθώς η συνήγορός του, Ζωή Κωνσταντοπούλου υπέβαλε αίτημα για την εξαίρεση των δικαστών και του εισαγγελέα. Η κ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε πως παραβιάστηκαν τα δικαιώματα του 38χρονου Αλεξάντερ Βίνικ καθώς, όπως είπε, η πρόεδρος διέκοψε την κατάθεση μάρτυρα σε κομβικό σημείο, αρνήθηκε μικρή διακοπή που ζήτησε ο διερμηνέας του εντολέα της λόγω κόπωσης και δεν του επέτρεψε να ακουστεί όταν ζήτησε το λόγο. Επιπλέον, επεσήμανε πως ο Αλεξάντερ Βίνικ δεν μπόρεσε να λάβει γνώση της εισαγγελικής πρότασης όταν αυτή εκφωνείτο καθώς λόγω της έντασης που επικρατούσε ο διερμηνέας δήλωσε αδυναμία να την ακούσει και να την διερμηνεύσει στον εκζητούμενο.

Οι Γαλλικές αρχές εμφανίζουν στον Mr. Bitcoin εμπλεκόμενο σε «ξέπλυμα» περίπου 130 εκατ. ευρώ, που κατατέθηκαν στην πλατφόρμα BTC-e, τα οποία όπως αναφέρουν προέρχονται από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα. Παράλληλα, την έκδοση του Βίνικ έχουν ζητήσει η ΗΠΑ και η Ρωσία με τον ίδιο να συναινεί στο ταξίδι του στην τελευταία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 38χρονος θεωρείται από τους αμερικανούς ως «εγκέφαλος» ενός τεράστιου διαδικτυακού «πλυντηρίου» που έχει στηθεί στις ΗΠΑ για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μαφιόζικων οργανώσεων, από όλο τον κόσμο με τζίρο που ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018, 18:10