Υπάρχουν νεκροτόμοι στη Θεσσαλία αλλά η Ιατροδικαστική είναι κλειστή

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 4 Αυγούστου 2015, 03:43
Υπάρχουν νεκροτόμοι στη Θεσσαλία αλλά η Ιατροδικαστική είναι κλειστή
Υπάρχουν νεκροτόμοι στη Θεσσαλία, αλλά η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Λάρισας στηρίζεται σε μετρημένους στα δάκτυλα ενός χεριού, επιστήμονες και τώρα… είναι κλειστή! Η ευθύνη βέβαια, δεν είναι των ίδιων των υπαλλήλων, αλλά των αρμοδίων υπηρεσιών που όπως αποδεικνύεται, δεν έχουν βρει ακόμη τον τρόπο να μεταφέρουν υπαλλήλους, από τη μία υπηρεσία στην άλλη!

Το μείζον θέμα της υποστελέχωσης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας αναδεικνύει με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας, που μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Ράδιο-Ένα 102,5».

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων, «εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας υπολειτουργεί. Ενώ καλείται να εξυπηρετεί όλη τη Θεσσαλία, είναι στελεχωμένη μόνο με τρεις ιατροδικαστές και μία νεκροτόμο. Μάλιστα, η άδεια της νεκροτόμου την τρέχουσα περίοδο κρατάει κλειστή την υπηρεσία μέχρι και τις 10 Αυγούστου. Την ίδια στιγμή στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Πανεπιστημιακό απασχολούνται 7 νεκροτόμοι σε τομείς άσχετους με την ειδικότητα τους. Επειδή, όμως, υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας, ενώ η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την νεκροτόμο στις απουσίες της».

Σημειώνεται, ότι η Ιατροδικαστική Υπηρεσία στεγάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Επιπλέον έξοδα

Σύμφωνα με τον βουλευτή, «δυστυχώς, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και η διοικητική αναλγησία φέρνουν στο προσκήνιο ανθρώπινα δράματα. Οικογένειες χρειάζεται να αναμένουν την επιστροφή της σορού προσφιλών προσώπων από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης ή Κοζάνης, καθώς οι σοροί «ταξιδεύουν» χιλιόμετρα. Μάλιστα, επωμίζονται ένα πρόσθετο βάρος, αυτό της μετακίνησης των νεκρών τους, που ανέρχεται στα 200 – 250 ευρώ.

Στο παρελθόν υπήρξαν οχλήσεις και υπομνήματα προς τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να μεταφερθούν κάποιοι υπάλληλοι από τα νεκροτομεία των νοσοκομείων στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία, για να μπορεί να λειτουργεί χωρίς προβλήματα, αλλά και να εφημερεύει τα σαββατοκύριακα. Ωστόσο, αντί της όποιας πρόσληψης νεκροτόμου ή της απλής υπογραφής μίας Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα επέτρεπε την ενίσχυση της εν λόγω Υπηρεσίας με προσωπικό ειδικοτήτων Νεκροτόμων από τα Νοσοκομεία της Λάρισας, ουδέν έγινε. Αξίζει να τονιστεί ότι η μετάταξη- απόσπαση υπαλλήλων από το ένα Υπουργείο στο άλλο δεν θα έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος».

ΠΗΓΗ: magnesianews.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 4 Αυγούστου 2015, 03:43