Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν πλέον οι υποθέσεις υπεξαίρεσης που αποκαλύπτονται τον τελευταίο καιρό, με κορυφαία εκείνη από τον πρώην ταμία του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Την περίοδο αυτή στα χέρια των ανακριτικών Αρχών Καλαμάτας βρίσκεται και διερευνάται υπόθεση υπεξαίρεσης ύψους 513.954,36 ευρώ από τον πρώην πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δολών, ενώ χθες εκδικάσθηκε στο Πολυμελές Δικαστήριο του Πρωτοδικείου Καλαμάτας αγωγή του Αγροτικού Συνεταιρισμού κατά του πρώην προέδρου για την επιστροφή του ποσού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την υπεξαίρεση έχουν διαπιστώσει και βεβαιώσει με έκθεσή τους ορκωτοί λογιστές, που ορίσθηκαν από τη γενική συνέλευση του Συνεταιρισμού.

Και πρόεδρος και ταμίας…

Ο κατηγορούμενος υπηρέτησε ως πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δολών από το 2003 έως το Μάιο του 2014, όταν και παραιτήθηκε. Κατηγορείται ότι με δική του απόφαση ασκούσε την οικονομική διαχείριση του Συνεταιρισμού, τον εκπροσωπούσε για όλες τις συναλλαγές, υπέγραφε στο όνομα και για λογαριασμό του Συνεταιρισμού, ενώ εισέπραττε και τα πάσης φύσεως δάνεια από τις τράπεζες.
Μάλιστα, αυτό ανάγκασε τον τότε ταμία του Συνεταιρισμού να παραιτηθεί το 2011, με την αιτιολόγηση ότι δεν είχε παραλάβει το ταμείο και από τις εκλογές του 2008 δεν είχε καμία ενημέρωση για τα ταμειακά θέματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Νοέμβριο του 2013, στη γενική συνέλευση του Συνεταιρισμού, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες προς τρίτους και ζητήθηκε από τον τότε πρόεδρο να παραδώσει άμεσα το ταμείο και κάθε άλλο στοιχείο που κατείχε.

Μετά την παραίτησή του, συγκροτήθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο Συνεταιρισμό, αλλά λόγω της άρνησης του πρώην προέδρου να παραδώσει το ταμείο, του έγινε εξώδικη πρόσκληση.

Ορκωτοί λογιστές

Τον Ιούλιο του 2014 η γενική συνέλευση του Συνεταιρισμού ανέθεσε σε ορκωτούς λογιστές τη σύνταξη πορίσματος διαχειριστικού ελέγχου για την περίοδο από 1/1/2011 έως 31/5/2014.

Το πόρισμα κατατέθηκε από τους ορκωτούς λογιστές το Σεπτέμβριο του 2014. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν σωρεία διαχειριστικών παραβάσεων, ατασθαλιών και καταχρήσεων και, μάλιστα, ότι ο πρώην πρόεδρος χρησιμοποίησε ιδιαίτερα τεχνάσματα για την ιδιοποίηση χρημάτων. Για παράδειγμα, εισέπραττε χρήματα από προμηθευτές του Συνεταιρισμού, τα οποία δεν απέδιδε στους παραγωγούς ή απέδιδε ένα μέρος.

Επίσης, στις γενικές συνελεύσεις, λόγω της θέσης του και των αρμοδιοτήτων που είχε, παρουσίαζε ισολογισμούς, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονταν στην ταμειακή πραγματικότητα.

Επιπλέον, από την έρευνα έχει διαπιστωθεί ότι ιδιοποιήθηκε και τα χρήματα δανείου που είχε λάβει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δολών, ύψους 81.000 ευρώ, τα οποία προορίζονταν για την αγορά ακινήτου από τη Μητρόπολη.

Το δε ποσό που υπεξαίρεσε υπολογίστηκε πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ. Επίσης, ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών διαπιστώνει ότι ο πρώην πρόεδρος ιδιοποιήθηκε και κινητά πράγματα του Συνεταιρισμού, προκειμένου να ωφεληθεί.

Η γενική συνέλευση του Συνεταιρισμού τον Οκτώβριο του 2014 με απόφασή της έστειλε το πόρισμα των ελεγκτών στη Δικαιοσύνη και κατέθεσε αγωγή κατά του πρώην προέδρου για διεκδίκηση των υπεξαιρεμένων χρημάτων.

Χθες εκδικάσθηκε η αγωγή αυτή και κατατέθηκαν προτάσεις από τους δικηγόρους των δύο πλευρών.
Το δε επόμενο διάστημα αναμένεται και η ποινική εξέλιξη της υπόθεσης.

ΠΗΓΗ: tharrosnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης