Υπεράριθμοι κρατούμενοι, ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, έλλειψη προσωπικού και αύξηση διάρκειας των ποινών που επιβάλλονται και του πραγματικού χρόνου που μένει κάποιος στη φυλακή αποτελούν ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος» επεσήμανε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο Επίκουρος καθηγητής Νικόλαος Κουλούρης, από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Φυλακών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε σήμερα, στο πλαίσιο συνάντησης-συνεργασίας των εταίρων του έργου «Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Φυλακών – Συνθήκες Κράτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ο κ. Κουλούρης, μιλώντας για το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα, ανέφερε ότι:
«Η πραγματικότητα της αποθήκευσης, απλά, ανθρώπων είναι σε οξεία αντίθεση με τη ρητορική που τάσσεται υπέρ ενός ανθρώπινου σωφρονιστικού συστήματος, την προώθηση εναλλακτικών ποινών και τον στόχο της μείωσης του πληθυσμού στις φυλακές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο φιλελευθερισμός στο ποινικό και σωφρονιστικό επίπεδο ηττάται διαρκώς από την ποινική αυστηρότητα και τιμωρητικότητα» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι ακόμη και στην Ελλάδα, όπως και σε σωφρονιστικά συστήματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, «μπορεί κάποιος να βρει σημεία τα οποία μπορούν να εκτιμηθούν ως θετικά».

«Δηλαδή, το γεγονός ότι κάνουμε κάτι στο θέμα της υποβολής παραπόνων στις φυλακές -η ύπαρξη για το λόγο αυτό hotline-, ότι κάνουμε κάτι στο θέμα της καταγραφής των περιστατικών βίας ή κακομεταχείρισης, η ύπαρξη σχετικού μητρώου, η -έστω και καθυστερημένη- κύρωση του προαιρετικού πρωτοκόλλου της σύμβασης κατά των βασανιστηρίων, τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, οι θεραπευτικές κοινότητες, όπως και οι σταθμοί συμβουλευτικής» εξήγησε.

Το ερευνητικό πρόγραμμα «Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Φυλακών – Συνθήκες Κράτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», στο οποίο μετέχουν φορείς από οκτώ χώρες (Ιταλία, που είναι ο συντονιστής εταίρος, Γαλλία, Λετονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Βρετανία και Ελλάδα), έχει διάρκεια 24 μηνών και διανύει ήδη τον δωδέκατο μήνα υλοποίησής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης