Με την ιδιότητα του υπόπτου καλούνται να δώσουν εξηγήσεις την ερχόμενη Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου 18 πρόσωπα για την υπόθεση των εταιρειών-παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, που σύμφωνα με πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος, αντί να αποδίδουν στη ΔΕΗ το τίμημα που εισέπρατταν, το κατέθεταν σε λογαριασμούς στην… Ελβετία.

Τα αδικήματα για τα οποία έλαβαν ήδη κλήσεις για να καταθέσουν ως ύποπτοι, είναι σε βαθμό κακουργήματος κι αφορούν απιστία, υπεξαίρεση σε βάρος του δημοσίου, και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ανάμεσά στα πρόσωπα που καλούνται είναι και μέλη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που έδωσαν την άδεια στις συγκεκριμένες εταιρείες χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος. Η έρευνα της υπόθεσης αυτής ξεκίνησε με εντολή που έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ελένη Ράϊκου μετά το πόρισμα της Αρχής που κάνει λόγο για 120 εκατομμύρια ευρώ τα οποία… εξαφανίστηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αφορμή τις διαπιστώσεις αυτές που καταγράφονται στο πόρισμα από τον επικεφαλής της Αρχής, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Νικολούδη σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος των ΔΕΣΜΗΕ- ΡΑΕ με τις εταιρίες Hellas Power και Energa, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου ανέλαβε την έρευνα.

Όπως προκύπτει από το πόρισμα, οι εταιρίες αυτές εισέπρατταν το τίμημα για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και αντί να το αποδίδουν στη ΔΕΗ τα χρήματα κατέληγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Το συνολικό ποσό εμφανίζεται να ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ και ήδη η αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έχει δεσμεύσει τους λογαριασμούς των εταιριών στην Ελλάδα ύψους 27 περίπου εκατ. ευρώ. Πριν από σχεδόν έναν μήνα πάντως έγινε προσπάθεια οι συγκεκριμένες εταιρίες να μεταβιβαστούν σε αραβο-ρωσικό fund.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης