Έγγραφες εξηγήσεις έδωσαν το πρωί της Παρασκευής στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου οι 18 ύποπτοι στην υπόθεση των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος των ΔΕΣΜΗΕ-ΡΑΕ με τις εταιρείες «Hellas Power» και «Energa», οι οποίες, σύμφωνα με πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αντί να αποδίδουν στη ΔΕΗ το τίμημα που εισέπρατταν, το κατέθεταν σε λογαριασμούς στην… Ελβετία.

Τα αδικήματα για τα οποία κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν απιστία, υπεξαίρεση σε βάρος του δημοσίου, και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα της υπόθεσης αυτής ξεκίνησε με εντολή που έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ελένη Ράϊκου, μετά το πόρισμα της Αρχής που κάνει λόγο για 120 εκατ. ευρώ τα οποία… εξαφανίστηκαν αφού κατέληγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, αντί να αποδίδονται στη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα υπομνήματα που κατέθεσαν οι εμπλεκόμενοι αρνούνται όσα τους αποδίδονται. Επιχειρούν μάλιστα, να περάσουν και στην αντεπίθεση, υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο δεν χρωστούν τίποτα στη ΔΕΣΜΗΕ, αλλά αντίθετα εκείνη τους οφείλει! Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι της «Energa» επικαλούνται την αντιπαράθεση της εταιρείας τους και της ΔΕΣΜΗΕ που κατέληξε μάλιστα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ισχυριζόμενοι πως θα ήταν παράδοξο να υπήρχε ταυτόχρονα επιλήψιμη επικοινωνία μεταξύ τους. Επίσης, στα υπομνήματά τους, αναφέρουν ότι δεν οφείλουν απολύτως κανένα ποσό στη ΔΕΣΜΗΕ, την οποία κατηγορούν για υπερτιμολόγηση αλλά, αντίθετα, εκείνη τους οφείλει πάνω από 40 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, αρνούνται την αξιόποινη πράξη της υπεξαίρεσης και επισημαίνουν ότι εξοφλήθηκε πλήρως η απαίτηση του Δημοσίου για το Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας καθώς και για το τέλος των Δήμων από τους λογαριασμούς που διατηρούσε η εταιρεία στην Ελβετία.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης