Υπόθεση Novartis: Νέες διώξεις στην εκπνοή της θητείας της Τουλουπάκη

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021, 16:50
Υπόθεση Novartis: Νέες διώξεις στην εκπνοή της θητείας της Τουλουπάκη

Με νέες διώξεις σε βάρος στελεχών της Novartis Hellas αλλά και γιατρών που φέρονται να δωροδοκήθηκαν για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση «κλείνει», όπως φαίνεται τη θητεία της, η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Την ώρα που η ανάκριση για τους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση και τον ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ανεβάζει ρυθμούς, η κ. Τουλουπάκη λίγο πριν αποχωρήσει από τη θέση της προχωρά στην άσκηση νέων ποινικών διώξεων. 

Εν τω μεταξύ, πολύωρη κατάθεση έδωσε στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου, του νόμου περί ευθύνης υπουργών, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου  ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και ο τέως υπουργός Υγείας και νυν υπουργός Ανάπτυξης  Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είχε μιλήσει για «μυθιστορηματικές κατηγορίες» με αφορμή τη δική του εμπλοκή και τελικά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης του. 

Κατά την αποχώρηση του από τον Άρειο Πάγο  ο κ. Πικραμμένος δήλωσε:

«Είναι βέβαιο ότι η υπόθεση Novartis σε ό,τι έχει να κάνει με την οργανωμένη δίωξη των πολιτικών προσώπων κλόνισε τους θεσμούς, υπέσκαψε το κύρος της Δικαιοσύνης και έθεσε σε διακινδύνευση την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Πέρα από αυτό όμως έγινε απόπειρα με την υπόθεση αυτή να διχαστεί ο ελληνικός λαός και θέλω να πω ότι έσταξε δηλητήριο στις ψυχές της ελληνικής κοινωνίας. Ευτυχώς η ιστορία αυτή δεν είχε την εξέλιξη και το αποτέλεσμα που θα επιθυμούσαν να έχει αυτοί που την οργάνωσαν και τη σκαρφίστηκαν και έτσι η Δημοκρατία μας εξακολουθεί αυτή τη στιγμή να λειτουργεί ομαλά και με τις νόμιμες διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή η υπόθεση είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης, οπότε πρέπει με υπομονή να περιμένουμε την ετυμηγορία της».

 Η «σκυτάλη» των καταθέσεων πέρασε το μεσημέρι στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος έχει στραφεί με μηνύσεις του σε βάρος των προστατευόμενων μαρτύρων. 

Προσερχόμενος στον Άρειο Πάγο, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

«Έχω έρθει να καταθέσω κατόπιν προσκλήσεως της κυρίας ανακρίτριας για να ξεσκεπάσουμε οριστικά τη μεγαλύτερη σκευωρία των τελευταίων ετών και τον μεγαλύτερο κίνδυνο που η Δημοκρατία μας είχε από μία ομάδα δολοπλόκων με φυσικό αυτουργό, κατά τη γνώμη μου, την κυρία Τουλουπάκη και ηθικό αυτουργό τον κύριο Παπαγγελόπουλο. Τα υπόλοιπα θα τα βρει το Ειδικό Δικαστήριο, όταν και εφόσον, συνέλθει».

Ο συνήγορος του  υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλης Δημητρακόπουλος από την πλευρά του δήλωσε:

«Η ανακρίτρια του συνταγματικού συμβουλίου ερευνά μια πολύ σκοτεινή υπόθεση στο χώρο της πολιτικής και της Δικαιοσύνης και ευχόμεθα να φωτίσει αυτήν και μετά να ακολουθήσει η Νέμεσις».

Παράλληλα, νέα ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση Novartis ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Ειδικότερα, η  επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού και κατ' εξακολούθηση, η οποία προέρχεται από πράξεις χρηματισμού σε βάρος οκτώ στελεχών της εταιρείας  Novartis Hellas, όπως επίσης, ζητείται η άσκηση δίωξης για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος επτά γιατρών.

Η ποινική δίωξη αφορά σε συνολικά δέκα προγράμματα της εταιρείας Novartis τη χρονική περίοδο 2008-2015 μέσω των οποίων με τη μέθοδο των συμβουλευτικών υπηρεσιών και κλινικών μελετών και της καθοδηγούμενης συνταγογράφησης, αποτυπώνονται οι παράνομες πρακτικές που ακολουθούσε η εταιρεία με «όχημα» χιλιάδες ιατρούς.

Όπως έγινε γνωστό, το σκέλος αυτό της προκαταρκτικής έρευνας είχε φτάσει στο στάδιο παροχής εξηγήσεων από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Όμως, λόγω των αλλεπάλληλων προσφυγών εκ μέρους των ποινικά ελεγχόμενων προσώπων, αλλά και των σημαντικών δικονομικών ζητημάτων που ανέκυψαν περί κανονισμού αρμοδιότητας, τα οποία επιλύθηκαν αφού προηγουμένως έφτασαν στον Άρειο Πάγο, οι εξηγήσεις των εμπλεκομένων προσώπων δόθηκαν πριν από λίγες ημέρες και πλέον η έρευνα  ολοκληρώθηκε.

 Μετά την εξέλιξη αυτή ολοκληρώνεται η έρευνα για την υπόθεση Novartis και το μόνο που μένει ανοιχτό είναι το σκέλος της υπόθεσης που αφορά στην αποτίμηση των στοιχείων για τα δύο από τα δέκα εναπομείναντα πολιτικά πρόσωπα, των Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Να σημειωθεί ότι δεν έχει ακόμα εκδοθεί το αναγκαίο Προεδρικό Διάταγμα για την παύση των καθηκόντων της κυρίας Τουλουπάκη, μετά την πρόσφατη συνένωση της Εισαγγελίας Διαφθοράς και της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021, 16:50