Ένα ντοκουμέντο από τη βίαιη επίθεση και τον θάνατο του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου έφερε στη δημοσιότητα το διεθνές ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture. Στο βίντεο και σε διάφορες στιγμές του περιστατικού εμφανίζεται ένας άνδρας με κίτρινο μπλουζάκι που δεν έχει μέχρι στιγμής ταυτοποιηθεί.

Τις κινήσεις του μυστηριώδη άντρα που πιθανόν να αποδειχθεί μάρτυρας κλειδί στην υπόθεση του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, φωτίζει η έκθεση του Forensic Architecture, που θέτει το ερώτημα γιατί δεν αναζητήθηκε από τις Αρχές να καταθέσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο άντρας με την κίτρινη μπλούζα αρχικά εμφανίζεται αρχικά σε κάμερα ασφαλείας ενός καταστήματος επί της Πατησίων. Όπως φαίνεται στο βίντεο περπατάει προς την οδό Γλάδστωνος όπου σημειώθηκε το περιστατικό. Αμέσως μετά η φιγούρα του διακρίνεται έξω από το αρτοποιείο «Βενέτης» στη συμβολή των οδών Γλάδστωνος και Πατησίων, όπου αποτυπώνεται και για πρώτη φορά ο Ζακ Κωστόπουλος.

Όπως φαίνεται από το βίντεο, ο Ζακ αποπειράται να μπει στο κατάστημα και ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι φαίνεται να τον εμποδίζει. Σε άλλο βίντεο, ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι φαίνεται να είναι παρών καθ’ όλη τη διάρκεια του λιντσαρίσματος έξω από το χρυσοχοείο και μιλάει στο κινητό του.

Στο βίντεο διακρίνεται καθαρά πως την στιγμή της χειροπέδησης ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι, φαίνεται να κρατάει στο χέρι του πτυσσόμενο γκλοπ, σαν αυτά που έχουν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Η έκθεση της ομάδας του Forensic Architecture καταγράφει την ύπαρξη και άλλων μαρτύρων που βιντεοσκοπούσαν την σκηνή του λιντσαρίσματος. Όπως επισημαίνεται τα αρχεία αυτά δεν συμπεριελήφθησαν ποτέ στη δικογραφία.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο από το αρτοποιείο, ο ανακριτής έστειλε αίτημα στην ΕΛ.ΑΣ. να εντοπιστούν οι τρεις άνδρες που απεικονίζονταν στο βίντεο – μεταξύ των οποίων και ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι. Το αίτημα στάλθηκε στις 10 Οκτώβρη και η ΕΛ.ΑΣ. απάντησε μία μόλις μέρα μετά ότι είναι αδύνατον να εντοπιστούν οι συγκεκριμένοι άνδρες.

«Η προανάκριση είναι μυστική», ήταν η απάντηση της Ελληνικής Αστυνομίας σε σχετική ερώτηση της ΕΡΤ, αναφορικά με τα νέα ερωτήματα που θέτει η ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα για την υπόθεση του Ζακ.

Πηγή: ert.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης