Σε τροχιά ολοκλήρωσης μπαίνει το Μουσείο Μαλεβιζίου μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δημάρχου Μαλεβιζίου, Κώστα Μαμουλάκη και της Γενικής Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Λίνας Μενδώνη για την ολοκλήρωση και λειτουργία του, στο οποίο θα εκτεθεί αρχαιολογική συλλογή του Νικολάου Μεταξά.

Πρόκειται όπως είπε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου για μια σπανιότατη συλλογή, προϊόν 40χρονης συλλεκτικής προσπάθειας του Νίκου και της Θεανώς Μεταξά, η οποία περιλαμβάνει 2229 αρχαία αντικείμενα. που χρονολογούνται από της 4η χιλιετία π. Χ έως τον 3ο μ. Χ αιώνα, και δικαίως θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές αρχαιολογικές συλλογές παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο θεματολόγιο της Συλλογής Μεταξά περιλαμβάνονται αντικείμενα από όλες σχεδόν τις μορφές της αρχαίας κρητικής τέχνης, με πολύ σημαντικά υποσύνολα κεραμικής, πηλοπλαστικής, λιθοτεχνίας, χαλκουργίας, γλυπτικής, και μικροτεχνίας.

Σύμφωνα με την επιθυμία του συλλέκτη Νικολάου Μεταξά και τις αποφάσεις του αρμόδιου υπουργείου Πολιτισμού, ένα πολύ σημαντικό μέρος της συλλογής θα εκτεθεί στο Μουσείο του Δήμου.

Μαζί θα εκτεθούν και κάποιες από τις σημαντικές αρχαιότητες που έχουν αποκαλυφθεί στην πάντοτε ακμάζουσα και σημαίνουσα – ιστορικά και πολιτισμικά – περιοχή του Δήμου Μαλεβιζίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως τόνισε ο δήμαρχος, «οι επισκέπτες αυτού του Μουσείου, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά, να γνωρίσουν και να θαυμάσουν σε πρώτη φάση ένα μέρος από αυτή τη συλλογή και να κατανοήσουν την πολιτισμική εξέλιξη της Κρήτης από τη Μινωική εποχή μέχρι και τα Ρωμαϊκά χρόνια».

Ο κ. Μαμουλάκης ευχαρίστησε θερμά και δημόσια για μια ακόμη φορά, την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και τουρισμού , Λίνα Μενδώνη χαρακτηρίζοντας την βοήθειά της όχι απλώς πολύτιμη, αλλά καθοριστική.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης