«Η επιχείρηση του NATO για την παρακολούθηση της ροής των προσφύγων στο Αιγαίο και την καταδίωξη των λαθρεμπόρων ψυχών βρίσκεται σε εξέλιξη και υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας» γράφει η ιστοσελίδα «Hurriyetdailynews.com», επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Η Άγκυρα δεν εμποδίζει τη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Έπειτα από τα όσα εκτυλίχθηκαν με το ελικόπτερο που επρόκειτο να μεταφέρει στη Μυτιλήνη την υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, η Άγκυρα απέρριψε τις κατηγορίες ότι, επειδή δεν δίνει άδεια στα πλοία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η επιχείρηση για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά παράλια δεν μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή, πάντως, οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα να δηλώνει ότι χιλιάδες άνθρωποι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα λόγω των κλειστών συνόρων.

«Παρά το αίτημα της γερμανικής (νατοϊκής) διοίκησης, οι Τούρκοι αρνούνται να δώσουν άδεια και να επιτρέψουν στα συμμαχικά σκάφη να περάσουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα» είχε μεταδώσει το Σαββατοκύριακο το γαλλικό ειδησεογραφικό Agence France-Presse σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, επικαλούμενο «διπλωματικές πηγές».

«Δεν αισθανόμαστε την ανάγκη να απαντήσουμε σε σχόλια ανώνυμων πηγών, που είναι προφανώς κατασκευασμένα και σκοπό έχουν να προβοκάρουν» δήλωσε από τη μεριά του Τούρκος αξιωματούχος στη «Hürriyet Daily News» και πρόσθεσε πως «η επιχείρηση εξελίσσεται όπως έχει προγραμματιστεί».

«Η Τουρκία δεν εμποδίζει την αποστολή»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αναφορικά με τα βήματα που η Τουρκία έχει κάνει βάσει της απόφασης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) της 24ης Φεβρουαρίου για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, γίνεται αντιληπτό πως παρόμοιες πληροφορίες είναι ανεδαφικές» τόνισε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Tanju Bilgiç.

Για να προσθέσει με νόημα: «Είναι ανοησίες ότι η Τουρκία εμποδίζει την αποστολή».

«Τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αναφορικά με το Αιγαίο αντιμετωπίζονται σε διμερές επίπεδο. Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται χωρίς να θίξει τα εθνικά δικαιώματα των δύο χωρών. Σε κάθε περίπτωση η Άγκυρα δεν έχει λόγους να την εμποδίσει» κατέληξε.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Διαβάστε επίσης:
Τουρκικό πλοίο πέρασε τη διώρυγα της Κορίνθου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης