Ρεπορτάζ: Θάνος Κολοβός – Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δικαστικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του Θεσσαλονικιού επιχειρηματία Απόστολου Ναλμπάντη, ο οποίος, όπως καταγγέλλει στη zougla.gr, είδε τη ζωή του να διαλύεται από την μια μέρα στην άλλη.

Αφορμή στάθηκε μια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην επιχείρησή του με αποτέλεσμα να καταστραφεί τόσο αυτή όσο και μία γειτονική βιοτεχνία υποδημάτων η οποία στεγαζόταν σε διπλανό κτήριο που ανήκει στον ίδιο.

Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, περίεργες δικαστικές αποφάσεις και σοβαρά νομικά λάθη από τους δικηγόρους του, οδήγησαν εκείνο και την οικογένεια του σε οικονομικό αδιέξοδο καθώς είδε όλη την περιουσία του να «κάνει φτερά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μοιραία πυρκαγιά

Η οικογενειακή επιχείρηση του κ. Ναλμπάντη ήταν μια βιοτεχνία που παρήγαγε χημικά προϊόντα (στόκους, μονωτικά υλικά και διαλυτικά υλικά) σε έκταση 500 τ.μ. και μεσοτοιχία υπήρχε μια βιοτεχνία υποδημάτων.

Τον Ιούνιο του 1996 στην επιχείρηση του ξέσπασε πυρκαγιά ύστερα από λάθος της μητέρας του, προερχόμενο από επεξεργασία χημικών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή και των δυο βιοτεχνιών. Από εκείνη την ημέρα ξεκίνησε και ο δικαστικός αγώνας με τις δυο πλευρές να βρίσκονται σε «μετωπική» σύγκρουση.

Στο ποινικό κομμάτι η κυρία Ιορδάνα Ναλμπάντη (μητέρα του επιχειρηματία) καταδικάστηκε για εμπρησμό εξ’ αμελείας. Από εκεί και πέρα όμως ξεκινάνε τα παράξενα της υποθέσεως.

Αποζημίωση «μαμούθ»

Η υπόθεση των δυο βιοτεχνιών κατέληξε και στην αστική δικαιοσύνη με την πλευρά της βιοτεχνίας υποδημάτων να ζητεί αποζημίωση από την οικογένεια Ναλμπάντη ύψους 170.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Ναλμπάντη οι απαιτήσεις τους ήταν «τρελές», καθώς θεωρεί οι αντίδικοί του είχαν υπερκοστολογίσει τα μηχανήματα και επικαλέστηκαν έναν κύκλο εργασιών που απείχε παρασάγγας από την πραγματικότητα.

Όπως μάλιστα επισημαίνει ο ίδιος βρήκε τιμολόγια τα οποία αποδείκνυαν ότι η αξία των μηχανημάτων μαζί με τα διαφυγόντα κέρδη ήταν γύρω στις 20.000 ευρώ!

Τα συγκεκριμένα έγγραφα τα κατέθεσε στο Πρωτοδικείο, φαίνεται όμως ότι κάπου παράπεσαν (;) καθώς όλως περιέργως δεν αποτέλεσαν υλικό της δικογραφίας.

«Ενώ σε αυτά τα τιμολόγια αναφέρονται λεπτομερώς (ημέρες, αριθμός, πόσο κόστιζε) και υπάρχει και χαρτί ότι κατατέθηκαν, ο δικαστής λέει ότι δεν τα βρήκε μέσα», αναφέρει.

Δείτε τη λίστα με τα καταχωρηθέντα έγγραφα

  

Τελικά το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, το οποίο εκδίκασε την υπόθεση επιδίκασε σε βάρος του επιχειρηματία ποσό ύψους 135.000 ευρώ, το οποίο με την πάροδο του χρόνου και τις προσαυξήσεις των τόκων έφτασε τις 300.000 ευρώ.

Το Εφετείο που δεν έγινε ποτέ

Στη συνέχεια η οικογένεια απευθύνθηκε σε γνωστή δικηγόρο της Θεσσαλονίκης ζητώντας να καταθέσει έφεση κατά της Πρωτόδικης απόφασης.

Οι μέρες περνούσαν μέχρις ότου ένα πρωί η δικηγόρος ανακοίνωσε στην οικογένεια ότι η αίτηση εφέσεως είναι εκπρόθεσμη. Στην ερώτηση δε, γιατί δεν κατατέθηκε εμπρόθεσμα, η απάντηση ήταν ότι η δικηγόρος είχε παρευρεθεί στο δικαστήριο αλλά χρειάστηκε να πάει σε μια εξωτερική δουλειά και έχασε την σειρά της!

Τον πρόλαβαν οι πλειστηριασμοί

Όμως οι πλειστηριασμοί των ακινήτων της οικογένειας δεν μπορούσαν να περιμένουν. Ο επιχειρηματίας είδε να βγαίνει «στο σφυρί» τόσο το οικόπεδο που υπήρχε η βιοτεχνία (έναντι 1,5 εκατ. ευρώ) όσο και ένα υπόγειο (έναντι 120.000 ευρώ).

Ο Νόμος λέει ότι αν τα ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό δεν «χτυπηθούν» τρεις φόρες, τότε μπορεί να γίνει διόρθωση τιμής. Να αναδιαμορφωθεί δηλαδή η τιμή προκειμένου να εκπλειστηριαστούν.
Πράγματι, μετά από τρεις ανεπιτυχείς πλειστηριασμούς βγήκε απόφαση βάσει της οποίας το μεν οικόπεδο αποτιμήθηκε στα 50.000 ευρώ (!), (θυμίζουμε ότι η αρχική τιμή ήταν 1,5 εκατ. ευρώ) και το υπόγειο 5.000 ευρώ (!) από τις 120.000 ευρώ.

Δείτε το έγγραφο πλειστηριασμού 

  

«Ήρθα σε επαφή με τον δικηγόρο της άλλης πλευράς και τον ρωτάω τι κάνετε; Μου απάντησε μην φοβάσαι δεν θα γίνει τίποτα. Το κάναμε για να σε πιέσουμε» επισημαίνει ο επιχειρηματίας.

Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε…

Οι πλειστηριασμοί έγιναν κανονικά, χωρίς καμία ανακοπή, με τα ακίνητα να έρχονται στην κατοχή του ίδιου προσώπου έναντι ποσού συνολικού ύψους 59.000 ευρώ.

Νέος κάτοχος των ακινήτων; Ένας μεσίτης του οποίου η σύζυγος είναι -επίσης- δικηγόρος…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης