Υπουργείο Δικαιοσύνης: Συστήνεται γραφείο Ευρωπαίου Εισαγγελέα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021, 16:13
Υπουργείο Δικαιοσύνης: Συστήνεται γραφείο Ευρωπαίου Εισαγγελέα

Τη σύσταση και λειτουργία του Γραφείου Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων, το οποίο θα έχει σκοπό να διασφαλίσει τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας θα συνεργάζεται με τις εθνικές εισαγγελικές αρχές και θα ασκεί τις αρμοδιότητές του, όπως αυτές προβλέπονται στον κανονισμό 2017/1939 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Με τη σύσταση του Γραφείου και τη συνεργασία του με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα επιτευχθεί η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των εγκλημάτων που στρέφονται κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα εξασφαλιστεί η στενότερη και αποδοτικότερη συνεργασία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον σκοπό αυτό.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου αναφέρεται το πλαίσιο επιλογής, διορισμού και καθηκόντων του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα, καθορίζονται οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντά του, τα προσόντα για την κάλυψη της θέσης, οι εξουσίες του αναφορικά με τον χειρισμό των υποθέσεων που του έχουν ανατεθεί και η αρμοδιότητα του γραφείου Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων, η οποία εκτείνεται σε όλη την επικράτεια.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021, 16:13