Πριν από περίπου έξι χρόνια, στην παραλία του Άη Γιάννη Δέτη, στη Νάουσα της Πάρου, κατά την άμπωτη και αφού είχαν «τραβηχτεί» τα νερά, εμφανίστηκαν ξανά πάνω στην άμμο κόκαλα ανθρώπινου σκελετού και ένα κρανίο.

Το φαινόμενο της άμπωτης σημειώθηκε και πάλι πριν από λίγες ημέρες και τα οστά βγήκαν για άλλη μια φορά στην επιφάνεια. Ο αρχαιολόγος του ΥΠ.ΠΟ. Γιάννος Κουράγιος μιλώντας στην zougla.gr δεν αποκλείει τα οστά να είναι Ρώσων στρατιωτών, από την περίοδο που είχαν την κυριαρχία των Κυκλάδων (1797), γιατί, όπως λέει, το νοσοκομείο τους, το λοιμοκαθαρτήριο την εποχή εκείνη, ήταν λίγο πριν από το καρνάγιο που υπάρχει εκεί τώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα οστά έτσι όπως φαίνονται μέσα στην θάλασσαΟι Ρώσοι τον 17ο αιώνα είχαν εκεί λοιμοκαθαρτήριο και την δεκαετία του 1980 κατά τις εργασίες για την ανέγερση του ξενοδοχείου, είχαν βρεθεί οστά, αλλά και κουμπιά από στολές Ρώσων στρατιωτών. Δεν βρέθηκαν όμως αγγεία ή κτερίσματα που συνόδευαν τους νεκρούς κατά την Αρχαιότητα και ως εκ τούτου εκτιμά ότι τα ευρήματα πιθανότατα δεν ανάγονται σε Αρχαϊκή περίοδο.

Τα οστά βρέθηκαν στην θάλασσα γιατί εκεί ήταν οι τάφοι τους. Η άνοδος της στάθμης του νερού σταδιακά ανέβηκε κάλυψε την ξηρά και αποκάλυψε σταδιακά και τους σκελετούς. Ρώσοι τουρίστες, που είχαν επισκεφθεί την Πάρο πέρυσι, την άνοιξη και το καλοκαίρι, ρώτησαν επανειλημμένως εάν γνώριζε κανείς πού υπάρχει ρωσικό νεκροταφείο και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτό. Είναι ανάγκη, τώρα που ξαναεμφανίστηκαν τα οστά, αφενός μεν να περισυλλεχθούν και αφετέρου να ολοκληρωθεί η έρευνα για τη χρονολογική ταυτοποίηση των ευρημάτων.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο και πρώην πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Νηρέας» Τάσο Κασαπίδη, δεν μπορούμε να κάνουμε αναφορά για ευρήματα από την Αρχαιότητα. Παραμένει άγνωστη η ταυτότητά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: fonitisparou.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης