Από την Δευτέρα 29 Αυγούστου, θα αρχίσουν να αναρτώνται στο TAXIS τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις.

Τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν λοιπόν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2016. Περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 1.000 ευρώ ο καθένας σε κύριο και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Συνολικά, περίπου το 8% των ιδιοκτητών πρέπει να καταβάλλει το 30% του συνολικού φόρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ 2016 θα κινηθεί στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι από το φόρο θα εισπράξει, 2,65 δισ. ευρώ.

Εφέτος υπήρξε μείωση αντικειμενικών αξιών σε όλη σχεδόν την επικράτεια.

Για το 2016 τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ καθώς παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των φορολογούμενων ενώ δεν θα χάσουν την απαλλαγή από τον φόρο όσοι έχουν υψηλούς τόκους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι φέτος δεν θα ισχύσει και η έκπτωση 20% για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Στο μεταξύ περίπου 930.000 είναι οι … τυχεροί φορολογούμενοι οι οποίοι ανησυχούν λιγότερο από τους υπόλοιπους 6,2 εκατ. υπόχρεους του φόρου, αφού έχουν έκπτωση 50% ή και πλήρη απαλλαγή από τον φόρο.

Πρόκειται για ειδικές κατηγορίες πολιτών οι οποίες έχουν μεν κάποια ακίνητη περιουσία αλλά παράλληλα ανήκουν σε αυτούς που ζουν με ένα εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν μετά την πληρωμή της τελευταίας δόσης (τον Ιανουάριο του 2017) να δηλώσουν ξανά τα στοιχεία για τα αγροτεμάχια που κατέχουν, σε νέο έντυπο Ε9, ώστε να συνυπολογιστούν στον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ το 2017.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης