Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν το πρωί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΗ στη Φοινικιά τα εγκαίνια της πρωτοποριακής και καινοτόμου μονάδας τριτοβάθμιας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων από τον δήμαρχο Ηρακλείου, κ. Γιάννη Κουράκη.

Την τελετή των εγκαινίων τέλεσε ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, παρουσία του περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του αντιπεριφεριάρχη κ. Ε. Κουκιαδάκη, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, αντιδημάρχων, του προέδρου της ΔΕΥΑΗ, προέδρων Τοπικών Συμβουλίων, εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, του αγροτικού κόσμου και κατοίκων από τον Προφήτη Ηλία, τις Βασιλιές και άλλες περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κουράκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο σπουδαίο αυτό έργο, στην πρωτοποριακή τεχνολογία διαχείρισης των υγρών αποβλήτων αλλά και στη χρησιμότητά του για τις καλλιέργειες.

«Το νερό είναι ένα αγαθό ταυτισμένο με την ίδια τη ζωή. Η Δημοτική Αρχή έθεσε εξαρχής στις κορυφαίες προτεραιότητες της την εξασφάλιση αυτού του πολύτιμου αγαθού με βάση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που κινείται πάνω σε δύο βασικούς άξονες:

α) πόσιμο νερό, ποιοτικό και επαρκές για όλο το 24ωρο στους δημότες, β) διαχείριση των υγρών αποβλήτων και αξιοποίηση των δευτεροβάθμιων εκροών από τον βιολογικό καθορισμό για ποιοτική καλλιέργεια στην αγροτική ενδοχώρα του δήμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό τον δεύτερο άξονα υλοποιούμε σήμερα με τα εγκαίνια του έργου: Γεωργική Αξιοποίηση Επεξεργασμένων Υγρών Αποβλήτων ως Εναλλακτικός Υδατικός Πόρος. Ένα έργο που αφορά στην αξιοποίηση περίπου 7.000 – 8.000 μ3 δευτεροβάθμιας επεξεργασμένης εκροής, η οποία μέσω κροκίδωσης και φίλτρανσης υφίσταται τριτοβάθμια επεξεργασία. Ακολουθεί η απολύμανση με υπεριώδη ακτινοβολία (UV) και στη συνέχεια, μέσω αντλιοστασίων και αγωγών, οδηγείται στις υφιστάμενες αρδευτικές δεξαμενές και τελικά στα δίκτυα άρδευσης των περιοχών Προφήτη Ηλία, Βασιλειών και Αγίου Βλάσση.

Οι επιδράσεις του νερού αυτού στη φυτική παραγωγή και στα εδάφη θα τεθούν υπό αυστηρή παρακολούθηση, αφού θα ελέγχονται εργαστηριακά για μήνες, ώστε να υπάρξει μια στοιχειοθετημένη και ολοκληρωμένη άποψη για τα αποτελέσματα της άρδευσης με αυτόν τον τρόπο.

Συμπερασματικά, πρόκειται για το μεγαλύτερο ίσως ολοκληρωμένο έργο επαναχρησιμοποίησης υγρών αστικών αποβλήτων στην Ελλάδα με χρήση της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας» ανέφερε ο δήμαρχος.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης