«Πονοκέφαλο» προκαλεί στο Υπουργείο Υγείας η αποκάλυψη του zougla.gr για καρδιοχειρουργό με αμφίβολη απόκτηση ειδικότητας που διεκδικεί τη θέση του διευθυντή σε ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας.

Αν και η περίπτωση του καρδιοχειρουργού ήταν… κοινό μυστικό επί χρόνια στο νοσοκομείο, εντούτοις το δημοσίευμα του zougla.gr ξεσήκωσε «θύελλα» και πυροδότησε ακόμα και την παρέμβαση του εισαγγελέα. Οι καταγγελίες για τον συγκεκριμένο καρδιοχειρουργό αποτελούν πλέον αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας άρχισαν ήδη να καταθέτουν οι πρώτοι μάρτυρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ξεσκονίζουν» τώρα τον φάκελο του καρδιοχειρουργού στο νοσοκομείο

Αναβρασμός όμως επικρατεί και στο νοσοκομείο όπου όχι μόνο εξακολουθεί να χειρουργεί ο μεγαλογιατρός, παρά τα δύο έγγραφα του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για την ανάκληση της ειδικότητάς του, αλλά … ράβει και κουστούμι για τη θέση του διευθυντή.

Για τον λόγο αυτόν, το θέμα δεν μονοπωλεί μόνο τα «πηγαδάκια» στους διαδρόμους του νοσοκομείου, αλλά έχει «ανάψει φωτιές» και στη διοίκηση, ενόψει των κρίσεων για τις θέσεις των διευθυντών. Ιδιαίτερα μάλιστα μετά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, ο φάκελος του συγκεκριμένου καρδιοχειρουργού, όπως φαίνεται, βγαίνει από την… αφάνεια στην οποία είχε υποπέσει για χρόνια και αναζητείται αρμοδίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γόρδιος δεσμός» η υποψηφιότητα του καρδιοχειρουργού για τη θέση του διευθυντή

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και η διοίκηση του νοσοκομείου ψάχνουν λύση, μιας και ο καρδιοχειρουργός δείχνει αποφασισμένος να βάλει «λυτούς και δεμένους» προκειμένου να ανελιχθεί σε διευθυντή. Κι ας εκκρεμούν σε βάρος οι σχετικές εκθέσεις του ΣΕΥΥΠ, σύμφωνα με τις οποίες «δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για την απόκτηση ειδικότητας», καθώς από τον έλεγχο διαπιστώθηκαν «ασάφειες κατά τον χρόνο ειδίκευσής του».

Ταυτόσημο ήταν και το συμπέρασμα του ΚΕΣΥ, που είχε γίνει δεκτό από τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και το οποίο έκρινε ότι τα στοιχεία των ελέγχων «είναι επαρκή, ώστε να καταδείξουν την παρατηρηθείσα απόκλιση από την ορθή διοικητική λειτουργία που είχε ως τελικό αποτέλεσμα τις αναφερόμενες παρεκβάσεις και να μην απαιτείται οποιαδήποτε επιπλέον διερεύνηση».

Η αμετάκλητη καταδίκη για ανθρωποκτονία από αμέλεια

Στον φάκελο πάντως του καρδιοχειρουργού συμπεριλαμβάνεται και η αμετάκλητη καταδίκη του από τον Άρειο Πάγο σε φυλάκιση 15 μηνών, με τριετή αναστολή, για το θάνατο 65χρονου ασθενή πριν από 9 χρόνια. Το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ’ αρ. 1213/2019 απόφασή του επικύρωσε την καταδίκη του για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια σε βάρος του 65χρονου, που είχε διακομιστεί στα Επείγοντα του νοσοκομείου, τον Ιούνιο του 2011, απορρίπτοντας την αναίρεσή του.

Σύμφωνα με την αρεοπαγιτική απόφαση, ο θάνατος του ασθενούς «θα είχε μετά βεβαιότητας αποφευχθεί αν ο ασθενής είχε αντιμετωπισθεί έγκαιρα και σωστά από τον κατηγορούμενο, ο οποίος, αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση ως εφημερεύων καρδιοχειρουργός του… Νοσοκομείου, από έλλειψη της δέουσας επιμέλειας και σύνεσης που κάθε μέτρια συνετός, επιμελής και ευσυνείδητος ιατρός της αυτής ειδικότητας όφειλε κάτω από τις ίδιες περιστάσεις αλλά και που μπορούσε λόγω των προσωπικών του δυνατοτήτων, γνώσεων και ικανοτήτων να καταβάλει».

Σύμφωνα με όσα δέχτηκαν οι αρεοπαγίτες, ο καταδικασθείς καρδιοχειρουργός δεν αξιολόγησε τη σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς και δεν διέγνωσε τον υψηλό κίνδυνο που διέτρεχε η ζωή του, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό του, τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν αλλά και τις συμβουλές των υπόλοιπων συναδέλφων του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης